1100130
Wat U Zegt

'Geld voor niets krijgen maakt het slechtste in de mens los'

Uitslag Stelling: Helpende hand welkom

Een tegenprestatie verrichten als je een uitkering hebt, vindt een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag een prima idee. „Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Voor een ieder die gezond is, is er vrijwilligerswerk te vinden dat niet ten koste gaat van reguliere banen”, zo luidt kort gezegd de mening van 57 procent. U waarschuwt wel: „Goed plan, maar alles valt of staat met de uitvoering.”

VVD’er Sjoerd Potters vindt dat mensen met een bijstandsuitkering verplicht een tegenprestatie moeten leveren. Menigeen is dat met hem eens. „Geld voor niets krijgen maakt het slechtste in de mens wakker. Dat geldt overigens van laag tot hoog. Kijk maar eens naar de bonussen die worden opgestreken bij banken en in het bedrijfsleven”, zegt een van de deelnemers.

Hard hoofd

U bent het roerend eens met Sjoerd Potters dat door deze maatregel geen reguliere banen verloren mogen gaan. U heeft er echter een hard hoofd in dat dit ook werkelijk zal gebeuren. Van de respondenten denkt 66 procent dat het wel ten koste zal gaan van de werkgelegenheid. „Natuurlijk gaan er banen verloren. Uitkeringsgerechtigden zijn immers vele malen goedkoper dan reguliere krachten.” Bijna een kwart ziet echter wel mogelijkheden. „Er zijn genoeg organisaties waar een helpende hand van harte welkom is. Denk bijvoorbeeld aan buurthuizen.”

Velen van u denken ook aan senioren in verzorgingshuizen. Voor hen zou het heerlijk zijn om eens samen naar buiten te gaan. Ook een boodschap doen is vaak heel welkom. „Ga gewoon eens een praatje maken met een oudere. Daar zijn ze maar wat blij mee en dat kost echt geen banen.”

Een enkeling van u denkt zelfs dat het leveren van een tegenprestatie banen oplevert. „Er zijn nog steeds uitkeringsgerechtigden die er zwart bijklussen. Daar hebben ze geen tijd meer voor als ze verplicht worden om vrijwilligerswerk te doen. Zo ontstaat dus werkgelegenheid.”

Er zijn overigens al verschillende gemeenten die uitkeringsgerechtigden aan het werk zetten. Als de betrokkenen dit weigeren, worden ze gekort op hun uitkering. Bijna twee derde van de respondenten denkt dat gemeenten voor een tegenprestatie kiezen omdat dit goedkoper is dan het werk regulier te laten uitvoeren.

U vindt overigens dat nadrukkelijk naar het arbeidsverleden gekeken moet worden. Driekwart van de respondenten kan zich voorstellen dat mensen die jaren een drukke baan hebben gehad en buiten hun schuld in de bijstand terecht zijn gekomen, zich schamen als ze verplicht papier moeten prikken of doosjes moeten vouwen. „Op zich is het plan van Potters goed, maar men moet wel iedereen in zijn waarde laten. Een voormalig directeur van een bedrijf kun je geen plantsoen laten schoffelen.”

Iemand anders ziet een groot voordeel aan dergelijk werk: „Ondergewaardeerd werk motiveert om te solliciteren.”Agressief

Sjoerd Potters lanceerde deze week ook het plan om mensen die zich agressief gedragen tegenover een uitkeringsambtenaar te korten op hun bijstand. Van u is 72 procent het daar mee eens. „Dan leren ze zich tenminste gedragen”, denkt u.

Een kwart van u vindt het sneu dat een heel gezin de dupe wordt van een dergelijke maatregel. Eén van u zegt dat het vooral belangrijk is om er achter te komen waarom iemand agressief is: „Daar zit vaak een heel verhaal achter.”