1101521
Wat U Zegt

‘Scheep studenten niet met lening op’

Studente Sanne Sijtsema vraagt in een open brief aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs) of ze nog wel mag studeren. De lezeres heeft niet veel geld en ziet het niet zitten zich voor een hbo-opleiding diep in de schulden te steken. Vindt u het terecht dat de basisbeurs voor studenten omgezet wordt naar een lening tegen lage rente? Reageer.

“Lieve Jet, ik wil graag studeren, mag dat nog? Dat heb ik al vaker aan u gevraagd. Het mbo blijft de basisbeurs behouden maar bij het hbo en wo wordt deze vooralsnog afgeschaft. Ik als hbo-er met weinig financiële middelen kan dus misschien maar beter de mbo-route gaan volgen. Wordt onderpresteren beloond? In onze diplomameritocratie is een opleiding belangrijk om carrière te kunnen maken. U wilt toch ook niet dat vrouwen teveel moeten leunen op hun man omdat ze hun opleiding te weinig benutten óf een te lage opleiding genoten hebben? Straf me niet door me met een lening te belasten. Ik betaal graag op een andere manier terug: het op een hoger peil brengen van onze maatschappij.”

Sanne Sijtsema

 

Vindt u het terecht dat de basisbeurs voor studenten omgezet wordt naar een lening tegen lage rente? Praat mee en reageer.