Nieuws/Wat U Zegt
1105085
Wat U Zegt

Wat U Raakt: Bejaardenpolitie

Een paar nachtjes logeren of waken bij een zieke vriend of vriendin, daar kunnen AOW’ers maar beter niet aan beginnen! Zo’n helpende hand voor een bejaarde kennis die wat moeilijk ter been wordt, kan verkeerd aflopen voor het wankele staatspensioen.

De Bejaardengestapo kan bij oudjes zomaar een inval doen. Ontkennen van een relatie heeft dan geen zin, want de staat heeft altijd gelijk: al woon je elk in je eigen huis en betaal je beiden ook WOZ, zit je te vaak bij elkaar op de koffie dan woon je dus stiekem sámen en dan ben je opeens een flink deel van je AOW kwijt!

Bovendien is een hoge boete onafwendbaar. Van je armoedige ouderdomspensioen moet je dan ook nog de jaren terugbetalen, waarvan de seniorenpolitie volhoudt dat jij, nota bene op gevorderde leeftijd, de staat hebt lopen tillen, met je rollator!

Omdat de overheid aan de grond zit, zijn de uitkeringen aan bejaarden, die daarvoor hun hele leven hebben kromgelegen, nu zó ingewikkeld gemaakt dat elke normale manier van omgang met anderen de ambtenarij een handvat biedt om onder volledige betaling uit te komen. De persoonlijke levenssfeer als voorwendsel om op de AOW te korten, terwijl ouderen daar wél levenslang de volle premie voor hebben betaald, zonder enige korting.

Een gewoon mens zou zeggen: de overheid is ‘n  oplichter! Maar Vadertje Staat zegt tegenwoordig doodleuk: als u samen eet aan één tafel, dan eet u beiden maar wat minder!

‘Kijk, een tweede bed!’ roept zo’n inspecteur op bejaardenrazzia. ‘Op het formulier staat dat u hier als enige woont. Maar wie slaapt er dan in dat andere bed? En van wie is dat kunstgebit? U heeft uw gebit toch ín? Bekent u nou maar: u woont hier illegaal samen en dat had u allang moeten melden aan de instanties! U dacht zeker dat u op de valreep de Sociale Verzekeringsbank nog wel even ongestraft kon tillen! Deze fraude gaat u geld kosten!’

AOW blijkt zoiets als de koffiepunten van Douwe Egberts: ooit wordt u uitgekeerd in koeien met gouden hoorns, op een leeftijd die de croupier uitkomt en die dus elk jaar hoger wordt. Oudjes dienen bezoek te ontvangen met een bivakmuts op en buiten kantooruren. Doe zonder contract vooral niéts voor een ander, anders bent u een fraudeur. Wie begint er nog aan mantelzorg? Dan krijg je de mantel uitgeveegd en je zakken gerold! Zorgen voor elkaar kan alleen nog in het geniep, bij voorkeur ondergronds.

‘En waar is die illegale partner van u?’ blaft de inspecteur.

‘Die zit doodsbang in het achterhuis, meneer. Via dit luik onder het kleed kunt u hem vinden!’

Ik zeg: betaal ouderen zonder knoeien waar zij recht op hebben! Of mag de staat kwetsbare bejaarden, die Nederland hielpen opbouwen, zo schunnig mishandelen?