Nieuws/Wat U Zegt
1109326
Wat U Zegt

'Misdaadbestrijding belangrijker dan privacy'

Uitslag Stelling: Veiligheid gaat voor

De politie zet kleine onbemande vliegtuigjes ofwel drones steeds vaker in. Een grote vooruitgang, zo vindt een meerderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag. Dat de privacy in het geding is, vinden weinigen een bezwaar. Criminaliteitsbestrijding heeft voorrang.

De politie gaat drones in de toekomst steeds vaker inzetten, zo schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer na vragen van D'66. De politie 'leent' de vliegtuigjes van Defensie, als ze bijvoorbeeld op last van de officier van justitie bewijsmateriaal wil verzamelen. Of een burgemeester vraagt een dronevlucht aan voor het in beeld brengen van mensenmassa's bij evenementen.

Er is kritiek op de dronevluchten. Zo zou de privacy in het geding zijn. Twee derde van de stemmers is het niet eens met die kritiek. Een van de tegenstanders van de drones vindt dat de staat zich op deze manier te veel macht toe-eigent. "Big Brother is dichtbij", zo schrijft een ander.

Controle

Wat ook gevoelig ligt, is dat niet precies bekend was hoeveel dronevluchten de politie had laten uitvoeren. Nu schrijft de minister dat het er vorig jaar 81 zijn geweest. Een aanzienlijke minderheid gelooft toch niet dat het er zo veel zijn geweest. Want wie controleert of de vliegtuigjes, die nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn, niet vaker zijn uitgevlogen om de handel en wandel van individuen te filmen?

Opstelten zegt in zijn brief dat dat niet kan. In het bijzonder bij het controleren van bewegingen bij grote evenementen zou het niet mogelijk zijn om gezichten te onderscheiden. Dat dat waar is, gelooft maar een derde van de stemmers. Maar blijkbaar vindt een groot deel van de respondenten dat geen probleem, getuige het aantal voorstanders van de bewering 'privacy moet wijken voor het oplossen van criminaliteit'. Alles dus voor het goede doel. "Gewoon doen", schrijft iemand. "Criminelen moet het leven onmogelijk worden gemaakt." Een ander: "Een crimineel heeft het recht op privacy gewoon verspeeld."

Een criticus vindt dat de minister eerst maar eens met cijfers moet komen over dankzij de drones opgeloste misdrijven, voor het rondvliegen om beelden te maken mag toenemen. Een ander pleit ervoor dat de vliegtuigjes alleen mogen opstijgen na een rechterlijke machtiging. Andere tegenstanders vinden het vliegen met de drones ook nog eens gevaarlijk. Een stemmer schetst het horrorscenario van een botsing van het minivliegtuig met een landend verkeersvliegtuig of een hoogspanningsmast.

De meeste respondenten zijn niet zo heel erg bang voor schending van hun privacy. Een derde geeft aan 'nooit' en nog eens een derde zegt 'bijna nooit' zich zorgen te maken. "Als je niets te verbergen hebt, dan heb je er ook geen last van."Ook vindt een krappe meerderheid van de stemmers dat burgers beelden, gemaakt door apparaten als smartphones en particuliere beveiligingscamera's, verplicht beschikbaar moeten stellen aan de politie. "Criminelen zetten ook alle middelen in, dus de politie moet dat ook kunnen", is het commentaar van een respondent.

Behalve van Defensie en politie vliegen er ook drones rond van particuliere bedrijven, zo blijkt uit de brief van Opstelten. Daar voelt een derde van de respondenten zich niet zo heel lekker bij. Maar de meeste stemmen kreeg het antwoord "Als ze zich aan de regels houden, prima."

Toch zijn de meesten wel voorstander van het maken van een nieuwe wet rondom de minivliegtuigjes. "De drone is een nieuw ding, daar moeten regels voor komen", is het antwoord dat de meeste stemmen kreeg. Een van de respondenten vindt het in ieder geval goed dat de discussie wordt gevoerd. "Dit moet grondwettelijk worden geregeld, anders leven we straks in een sciencefictionscenario van de jaren negentig."