Nieuws/Wat U Zegt
1109705
Wat U Zegt

WUZmail: Boerenverstand

Lezer Jan van Haaster uit Alkmaar kon twintig jaar geleden al voorspellen dat de kosten van de Velsertunnel ver boven de geschatte 185 miljoen uit zouden komen. Hij schreef naar politici en naar kranten, maar niemand luisterde. Wat blijkt? Hij had gelijk. Inmiddels heeft de staat al 700 miljoen uitgegeven. Denkt u dat de mening van het ‘gewone volk’ er toe doet in de ogen van ambtenaren?

“Begin jaren '90 werd duidelijk dat er naast de Velsertunnel een tweede tunnel nodig was onder het Noordzeekanaal. Kosten: omgerekend ruim 185 miljoen euro. Dat geld had de Nederlandse overheid niet, dus moest er een lening komen en dat kost extra geld in de vorm van rente. Bovendien betekent een lening dat de staatsschuld stijgt. Dus bedachten politiek, ambtenaren en banken PPS: Publiek Private Samenwerking. Het idee was dat de banken het hele project zouden financieren, in ruil voor een vergoeding per auto die door die tunnel zou rijden, met een vooraf vastgesteld maximum.

Ik verwonderde mij toen al over de onbegrijpelijke domheid van dit plan. Banken lopen immers het liefste minimaal risico tegen een maximaal rendement. Tegelijkertijd weet iedereen die een beetje nadenkt dat niemand zo goedkoop geld leent als de Nederlandse Staat zelf. In cijfers: de overheid betaalde toen voor een staatslening ongeveer 4 procent, bij de PPS. Voor de Wijkertunnel konden de kosten voor de overheid oplopen tot ongeveer 11 procent. Die 11 procent was weliswaar het maximum, maar met een alsmaar stijgende bevolking en jaarlijkse economische groei hoef je geen raketgeleerde te zijn om te kunnen bedenken dat het aantal auto's door de Wijkertunnel zo groot zou gaan worden dat dat maximum overeen zou gaan komen met de realiteit.

Ik schreef dus naar politiek Den Haag en verstuurde ingezonden brieven naar de krant, maar een reactie ontving ik nooit, want wat weet een simpele burger dan ook? Tsja, en nu zijn we dan in 2013, nu blijkt dat wat ik ruim 20 jaar geleden al voorspelde bewaarheid is geworden: de tunnel van 185 miljoen euro gaat Nederland uiteindelijk meer dan 700 miljoen euro kosten. Ambtenaren en politici mogen zichzelf dan heel deskundig vinden en neerkijken op gewone burgers, maar gewoon nadenken en hoofdrekenen is blijkbaar al teveel gevraagd.”

Jan van Haaster, Alkmaar 

Vindt u dat ambtenaren en politici neerkijken op ‘gewone burgers’? En hadden de betrokkenen van dit project kunnen voorspellen dat de kosten uiteindelijk de spuigaten uit zouden lopen? Reageer op deze brief en laat een reactie achter.