Nieuws/Wat U Zegt
1109824
Wat U Zegt

WUZdiscussie: Licht bestraften naar huis met enkelband?  

Nederlandse strafrechters zijn het niet eens met de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om licht gestraften hun straf thuis uit te laten zitten met een enkelband. Het plan is onderdeel van een bezuiniging van 340 miljoen euro. Door veroordeelden met een lichte gevangenisstraf naar huis te sturen met een elektronische enkelband, kan de minister tientallen gevangenissen sluiten en veel geld besparen. Vindt u dit een goed plan?

"Als rechters een gevangenisstraf opleggen, dan bedoelen ze ook een gevangenisstraf", zei raadsheer Peter Lemaire over het wetsvoorstel in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vindt dat de rechter de strafmaat moet bepalen, niet een minister.

Maar wie de enkelband toewijst, staat los van de discussie of dit wetsvoorstel überhaupt een goed idee is. Voorstanders wijzen op de grote besparing die de maatregel met zich meebrengt, tegenstanders vinden het niet genoeg lijken op een straf als de veroordeelde thuis zit. Ook zou het onrechtvaardig voelen voor eventuele slachtoffers, hoewel de veroordeelde met zo'n band niet in diens buurt mag komen.

Wat vindt u? Is Teevens wetsvoorstel een noodzakelijke maatregel om geld te besparen? En is thuis opgesloten zitten met een enkelband wel echt een straf? Praat met ons mee, reageer!