1112216
Wat U Zegt

'Stijl en elegantie kenmerken staatsbezoeken van koninklijke familie'

Uitslag Stelling: Trots op de Oranjes

"Ik vind het geweldig dat dit in Nederland kan." U bent erg enthousiast over het fantastische feest rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit uw vele enthousiaste reacties die u gisteren met ons deelde op onze website waar u mee kon discussiëren over de gebeurtenissen van 30 april.

In de aanloop naar de troonswisseling hoopten velen vooral op een mooi feest zonder verstoringen door onder meer demonstraties. Deze zouden volgens u het best bewaard kunnen worden voor een andere dag. Een grote meerderheid was het hiermee eens. "In onze maatschappij bestaat ook nog zoiets als respect", zo zegt u. "Dit is één van die momenten om respect te tonen. Je tegenstem laten horen kan gewoon op een ander tijdstip." Iemand anders zegt: "Demonstreren mag maar eigenlijk begrijp ik het gewoon niet. Wat verbindt een natie nu meer dan het koningshuis? Zien jullie Mark Rutte al op het bordes? Doe mij maar een zee van oranje."

Tulpen

Vanuit het verre Canada komt een warme reactie: "Hier in Canada spreken vele mensen mij aan over ons land en kent iedereen de Oranjes. Ze zijn trots dat zij onze koninklijke familie hebben gehuisvest tijdens de oorlog en blij met de tulpen die elk jaar aan Ottawa worden geschonken. Wees trots op het feit dat wij een koninkrijk hebben. Daardoor zijn wij anders. Een klein landje maar juist door het koningschap worden wij voor vol aangezien. Vraag willekeurige mensen maar eens wie de president is van Duitsland of Frankrijk."

In een eerdere Stelling van de Dag hebben we u gevraagd naar de kleur van de jurk die koningin Máxima tijdens de inhuldiging zou dragen. Velen van u kozen voor blauw en dat is het dan ook geworden. Koninklijk blauw! Ook de drie prinsesjes droegen, nadat ze in de ochtend tijdens de abdicatie nog in goudgeel gekleed waren, blauwe jurkjes. Verschillenden van u storen zich overigens een beetje aan het feit dat de drie meisjes tijdens dit soort plechtigheden meestal hetzelfde gekleed gaan. "Ze hebben toch alle drie een eigen karakter? Dat mag je dan ook terugzien in de kleding", zo zegt u.

Ook vroegen we uw mening over het belang van het koningshuis. Regelmatig worden vraagtekens gezet bij de kosten die het in stand houden van de monarchie met zich meebrengt, maar met name werkgevers wijzen erop dat tijdens staatsbezoeken de vorst ook voor veel inkomsten voor de bv Nederland kan zorgen. Daar waar deuren anders gesloten blijven, gaan deze door de invloed van de Koning open en zo kunnen belangrijke orders worden binnengehaald.

"Ik heb met eigen ogen mogen zien hoe belangrijk een staatsbezoek is en wat het betekent voor het bedrijfsleven, de toekomstige contacten en niet te vergeten de Nederlandse expats. Veel respect voor deze taak van de koninklijke familie. Met stijl en elegantie voeren ze deze uit in de landen die ze bezoeken."

Een andere respondent maakt zich zelfs een beetje boos: "Door de jaren heen is bij bijna alle staatsbezoeken een heel vliegtuig vol met zakenmensen meegevlogen. De invloed van het koningshuis is vele malen groter dan we beseffen en kunnen inschatten. Het is daarom wrang om elke keer de discussie te moeten aanhoren over de kosten van de monarchie."

U wilt tot slot iedereen nog graag een overweging meegeven: "Ik wil er graag bij stilstaan dat koningin Beatrix de bv Nederland meer dan voortreffelijk heeft geleid. Nu heeft ze afscheid genomen zonder een gouden handdruk, zonder bonus en zonder een paar miljoen aandelen extra. Daar kan menigeen uit het bedrijfsleven en bankwezen een voorbeeld aan nemen."