Nieuws/Wat U Zegt
1122268
Wat U Zegt

WUZmail: ChristenUnie is naïef met initiatiefwet over klant gedwongen prostituee

ChristenUnie Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers wil dat de klant die willens en wetens seks heeft met een gedwongen prostituee strafbaar wordt gesteld. Segers komt met een iniatiefwet: ,,De klant die weet of kan weten dat de vrouw met wie hij seks wil hebben, slachtoffer van uitbuiting of dwang is mag niet langer vrijuit gaan. Lezeres Patty Schmidt vindt de Christen Unie erg naïef en volgens haar is de partij flink de weg kwijt. Want hoe weet je als klant of een prostituee die je bezoekt wordt uitgebuit en tot prostitutie is gedwongen?

Zij schrijft: "De ChristenUnie wil het bezoek aan een 'uitgebuite prostituee'  strafbaar stellen. Dus ga je dan als bezoeker in het vervolg eerst (in 9 talen) aan haar vragen: "wordt U uitgebuit?" En als de dame in kwestie nee zegt, maar later toch gedwongen blijkt te zijn, ben je dan alsnog strafbaar? De CU is het spoor al enige tijd bijster, maar nu dus helemaal."

Patty Schmidt (Den Helder)

Volgens de ChristenUnie zelf kan deze maatregel mogelijk wel helpen bij het tegengaan van mensenhandel en wordt hij gesteund door mensen die voorop gaan in die strijd: de Nationaal rapporteur Mensenhandel, het OM en rechercheurs. Kamerlid Segers wil nog voor de zomer het wetsvoorstel in de Kamer presenteren en vertrouwt op een brede Kamermeerderheid: ,,Ik proef bij de meeste fracties een welwillende houding. Dit zou een geweldige steun zijn voor de vrouwen die tegen hun wil in het vak zitten en uit willen stappen." In huidige situatie, als het tot een aangifte komt, zijn alleen de pooier en mensenhandelaar strafbaar, maar gaat de klant gaat vrijuit, dat wil de ChristenUnie nu dus veranderen.

Hoe denk u hierover? Is dit realistisch of heeft lezeres Patty gelijk dat het wel erg naïef gedacht is dat je er als klant achter kunt komen of een vrouw gedwongen is tot prostitutie?

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl