Nieuws/Wat U Zegt
1124088
Wat U Zegt

WUZmail: Verspilling in de zorg

Veel lezers winden  zich op over de verspilling in de zorg en de onnodige behandelingen en controles. Zo ook J.B.M- Smits uit Axel. Hij geeft verschillende voorbeelden. Heeft u ook ervaringen op dit gebied? Mail dit dan naar de redactie Wat U Zegt via redactie@wuz.nl.

J.B.M.Smits, Axel

De zorginstanties zouden de hand eens in eigen boezem moeten steken. Ik denk dat iedereen wel ervaringen heeft met verspilling binnen de zorg. Een paar voorbeelden hiervan uit eigen ervaring.

Ik (78) ben al 28 jaar zeer slechthorend. Om de TV beter te kunnen horen schafte ik een draadloze headset aan. Hiervoor moest ik bij de KNO arts een audiogram laten maken. Zowel de KNO arts als de verzekeraar hebben mijn gegevens en weten dat mijn gehoor er alleen maar slechter op is geworden. Op die manier kost de headset meer dan het dubbele van wat nodig zou zijn.

Ik heb sinds een jaar slaapapneu en slaap daarom met een neusmasker. Jaarlijks moet ik met het masker naar het ziekenhuis en verblijf daar een nacht, aangesloten op allerlei meetapparatuur en cameratoezicht. Op mijn vraag waarom dit nodig was, hadden de vier verpleegsters geen zinnig antwoord. Alleen 'Controle van het apparaat'. Inmiddels zijn we tot de conclusie gekomen dat ikzelf wel in staat was om aan te geven of het apparaat wel of niet goed werkt.

Een derde geval betreft mijn vrouw (74). Na een knie-operatie vond het ziekenhuis het nodig de thuiszorg in te schakelen om de pleister op de knie te verwisselen. Ze kreeg van vijf  verschillende instanties brieven en brochures m.b.t. deze behandeling, die ook nog eens in lastige ambtelijke taal waren gesteld. De thuiszorgster kwam óók nog met een ordner met een groot aantal formulieren, was 5 minuten bezig met de pleister en een kwartier met invullen van nog meer formulieren. Na haar tweede bezoek heb ik haar maar bedankt en aangeraden haar energie maar te besteden aan patiënten die het echt nodig hebben. De pleister heb ik zonder problemen zelf verwisseld.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl