Nieuws/Wat U Zegt
1124096
Wat U Zegt

WUZmail: Zorg(elijk)

We moeten steeds meer zelf betalen om de zorg betaalbaar te houden. Anderzijds wordt door artsen de zorg onnodig duur gemaakt door patiënten steeds maar  op consult terug te laten komen. Henk de Fluiter vindt dat patiënten zelf moeten kunnen beslissen naar welke arts ze gaan en welke behandeling ze willen. Bent u het met hem eens?

Henk de Fluiter, Voorthuizen

Mensen moeten voor meer behandelingen bij de dokter een aanvullende verzekering afsluiten. Ook moeten ze om de zorg betaalbaar te houden meer eigen betalingen gaan doen voor ziektekosten die nu nog volledig worden vergoed. Dit staat allemaal te lezen in een rapport van het CPB. Dit rapport is deel van een operatie om de zorg betaalbaar te houden.

Het CPB stelt dat hogere eigen betalingen de beste rem zijn op de almaar stijgende zorgkosten, omdat mensen dan vooraf beter nadenken over óf en wélke behandeling ze kiezen.

Deze stellingname vind ik ronduit ergerlijk. Óf je als burger iets te kiezen hebt in de gezondheidszorg. En óf je zelf ook maar enigszins mag beslissen welke behandelingen of medicaties je wilt hebben.

Wanneer jij als patiënt allang weet dat je voor behandeling van je klachten naar een specialist moet, dan nog blijft je huisarts je aan het lijntje houden, en ben je ondertussen al meerdere keren voor de flauwekul op bezoek geweest bij je huisarts. Ook voor een simpele doorverwijzing wil de dokter je eerst zelf zien.

En ben je dan eindelijk in het systeem van het ziekenhuis aanbeland, dan ben je helemaal aan de beurt. Eerst een kennismakingsbezoekje, en dan meerdere vervolgafspraken voor er eindelijk eens actie ondernomen gaat worden. En, hebben ze je eenmaal binnen, dan proberen ze je ook binnen te houden middels allerlei 'goedbedoelde' nacontroles.

Als de rekenmeesters van het CPB vinden dat wij meer moeten bijdragen, dan wil ik inderdaad ook zelf kunnen kiezen welke behandeling ik wil en door wie.