Nieuws/Wat U Zegt
1124137
Wat U Zegt

WUZmail: Je zult maar Yunus heten

De viering van 400 jaar Turks en Nederlandse betrekkingen wordt gevierd rondom een 'Yunus' case. Deze laat zien dat er soms een wereld van verschil is tussen enerzijds Turkije en anderzijds Nederland en Europese landen. Zijn deze verschillen te duiden door de verschillen tussen Christelijke en Islamitische waarden?  Of culturele redenen? Zo lang we bij deze ogenschijnlijk kleine dingen nog zo veraf van elkaar staan, kan de toetreding van Turkije  tot de EU waarschijnlijk ook nog een tijd duren. Dat zegt Yesim Candan. Bent u het hier mee eens?  

Yesim Candan

De Turkse president Erdoğan komt naar Nederland om de 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije te vieren.  Alleen is er in de Turkse media ophef over de Turks-Nederlandse jongen  Yunus, die bij twee lesbische moeders geplaatst was. De Turkse MP schrikt van deze zaak en bemoeit zich hiermee. Mag hij zich hiermee bemoeien? Je zou ergens zeggen “bemoei met je eigen zaken”, maar dat ligt gecompliceerder. De Turken die hier in Nederland wonen hebben immers een dubbele nationaliteit.

De biologische moeder van Yunus doet via de Turkse televisie een oproep voor hulp omdat haar kind bij een lesbisch stel geplaatst is. Ik denk dat Yunus niet zo maar bij de Jeugdzorg is terecht gekomen.  Er zullen wel verschillende redenen zijn waarom Yunus uit huis geplaatst is. Ik las vandaag een artikel waarin gesuggereerd werd dat de moeder van Yunus een soort van een heilige is en Jeugdzorg de boosdoener. Sorry, maar dit geloof ik niet. Jeugdzorg zal vast hier en daar fouten maken, maar je kind wordt niet zomaar uit huis geplaatst.

Maar Jeugdzorg zou wel rekening dienen te houden met de verschillende normen en waarden van biculturele gezinnen. Tijdens de werving hoeft Jeugdzorg niet zozeer hals over kop Islamitische gezinnen willen werven, maar vooral juist biculturele gezinnen met de normen en waarden die het kind herkent. Voor bijvoorbeeld een uit huis geplaatst Turks kind is het waarschijnlijk belangrijk als hij/zij met regelmaat wat Turkse gerechten voorgeschoteld krijgt, waar hij/zij misschien wel wat Turke woordjes herkent, waar bij het betreden van het huis de schoenen worden uitgedaan. Eigenlijk hele basale dingen. Let op: het gaat hierbij niet om Islamitische waarden. Want wat zouden die Islamitische waarden moeten zijn? Dat Yunus geen lesbische pleegouders mag hebben? We mogen niet religie verwarren met culturele normen en waarden.