1126131
Wat U Zegt

’Wachten met oordelen. Laat die man eerst zijn werk doen’

Uitslag Stelling: Nieuwe paus gaat wereld verbeteren

Is Jorge Mario Bergoglio de nieuwe Johannes de 23e? Gisteren, tijdens de balkonscène bij de Sint-Pieter, waren de verwijzingen naar zijn illustere voorganger niet van de lucht. Gaat deze paus echt de wereld veranderen, net als Johannes, die zeer geliefd was over de hele wereld en als bijnaam ’de goede paus’ had. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag denken niet dat het gaat gebeuren.

Een aantal stemmers vindt Bergoglio wel een vooruitgang na de vorige paus. „De start met zijn ’buona sera’ was al veelbelovend”, zo schrijft iemand. Een ander: „Jezuïeten zijn wijze mensen die kunnen relativeren.”

Vandaag werd duidelijk dat bij de verkiezing van Joseph Ratzinger tot paus Bergoglio ook al in de race was. Daarom verbaast het waarschijnlijk maar een kwart van de stemmers dat de vrij onbekende Argentijn tot paus is gekozen.

Charisma

Paus Franciscus verscheen op het balkon van de Sint-Pieter in een eenvoudig wit gewaad. Het staat voor de eenvoud waarom hij bekendstaat. „Maar wat een charisma”, schrijft een bewonderaar.

De meeste stemmers denken dat hij vanwege die eenvoudige uitstraling – in deze tijd van economische tegenwind – is gekozen. Toch verwachten maar weinigen dat hij eenvoud gaat brengen in een wereld waar alles draait om geld.

Een meerderheid vindt de naam Franciscus, naar de heilige Franciscus van Assisi, daarom een goede keuze voor de nieuwe paus. Franciscus leefde rond 1200 in radicale armoede, extreme boetvaardigheid en zelfopofferende naastenliefde en kan gezien wordenals een vernieuwer van de Katholieke Kerk.

Tussenpaus

Paus Franciscus is 76 jaar. Maakt dat hem een tussenpaus met nog maar een kort leven voor zich en dus maar weinig invloed? Een meerderheid denkt van wel. Bovendien denken diezelfde stemmers dat door weer een tussenpaus te kiezen, de Katholieke Kerk veranderingen probeert tegen te houden.

In zijn presentatie liet Franciscus zich wel van een vernieuwingsgezinde kant zien. Hij liet weten – in tegenstelling tot al zijn voorgangers – zich niet alleen te willen inzetten voor de Katholieke Kerk, maar voor alle gelovigen. De goede weg, zo vindt ruimt zeventig procent van de stemmers.

Met name de tegenstanders van de Stelling van de Dag hebben echter geen goed woord over voor de paus en zijn kerk. ’Een poppenkast’, is een vaak gebezigde term. En veel stemmers vinden de kerk ’een boevenbende’ en een ’legale criminele organisatie’ en verwijzen naar de banden die het Vaticaan zou hebben met de maffia.

En er kwam meteen kleine smet op het blazoen van de nieuwe paus. In Argentinië is hij door een advocaat aangeklaagd wegens betrokkenheid bij ontvoeringen tijdens de militaire dictatuur in de jaren zeventig. Bergoglio ontkent dit. De vraag of we hem moeten geloven, verdeelt de stemmers zeer. Meer stemmers geloven hem eerder niet dan wel. Nog eens dertig procent weet het niet.

De nieuwe paus heeft tenslotte weinig vernieuwende standpunten over homo’s en abortus. Aan de andere kant toonde hij zich in het verleden vaak van zijn menselijke kant. Hij bezocht aidspatiënten en waste hun voeten. Is dat tonen van naastenliefde belangrijker dan zijn conservatisme? Iets meer stemmers vinden van wel.

En dan is er nog die ene kwestie, die tallozen bezighoudt. Want wat vindt de paus van het seksueel misbruik in de kerk? Bijna driekwart van de stemmers vindt dat hij daar heel snel uitspraken over moet doen.

Iemand adviseert niet meteen klaar te staan met kritiek en eerst maar eens af te wachten alvorens te oordelen over de nieuwe paus. „Laat die man eerst zijn werk doen”. Een ander: „Iedereen is altijd zo negatief over de Rooms-Katholieke Kerk. Geef hem een eerlijke kans.”