Nieuws/Wat U Zegt
1129070
Wat U Zegt

Allang terug op oude lawaainiveau

Wat U Raakt: Omroepnarcissen

Nu de lente er aan komt, valt het menig lezer op dat in Hilversum de omroepnarcissen het hele jaar bloeien - en vooral loeien.

Wat luisteraars van hun programma´s vinden, kan ze niks schelen – ze hebben het met zichzelf getroffen en daar gaat het maar om, bij de omroep. Niet voor niets maakt ´roep´ het grootste deel uit van het woord omroep: men loopt daar de hele dag om te róepen. Luistervaardigheid kwijnt dan vanzelf weg en op ´t laatst is Hilversum een omroepende in de woestijn. Aldoor geschreeuw.

Reclamelawaai

Veel lezers ergeren zich aan alle reclamelawaai, zeker nu de Ster-bazen beweren dat zij met hun decibellen binnen de afgesproken perken blijven. We zijn allang weer terug op het oude kabaalniveau, weten diverse lezers zeker. Luidruchtige aankondigingen van de omroepen zelf maken het nog erger. Horen en zien vergaan ons als wij moeten aanhoren waarmee wij eerdaags allemaal nog meer zullen worden doodgegooid, met volle kracht op alle zenders. Lichtkranten die onderin het beeld langs flitsen, luid applaus terwijl er nog niets is gezegd, het gezwam bij sportwedstrijden, krom uitgesproken buitenlandse namen, ondertiteling met witte letters die tegen een lichte achtergrond niet te lezen valt, dynamische reclames waarvan we pardoes wakker schrikken op de bank, waar we net lekker waren ingedommeld bij zo´n hoogst boeiend programma vol onbenullige kletspraat, er wordt wat áfgeleden door de horigen van Hilversum! Wel vijf keer per avond komt de witte omroepreus, die telkens beweert al meer leden te hebben dan alle politieke partijen samen, uitleggen waarom óók wij nodig lid moeten worden van Max. Prima omroep, ik vind Tineke op Radio 5 een prima Max-programma, maar hou nou eens op met die getallenobsessie!

Classic FM

Met mijn kritiek op het muzikaal behang bij telefonische interviews en studiogesprekken blijk ik een bron van algemene ergernis te hebben aangeboord. Een lawine van mails, alleen al hierover. Vooral ouderen en luisteraars met gehoorstoornissen kunnen het besprokene, juist door dat gejengel of ritmische gebonk op de achtergrond, niet meer volgen. Heel wat lezers zouden meteen overstappen naar Classic FM met z´n slechts door nieuwsbulletins onderbroken populaire klassieken, als die kabelzender weer in de ether zou komen. Liefhebbers van licht verteerbaar klassiek zijn sowieso zwaar onderbedeeld. Radio 4 biedt overdadig ´modern´ klassiek, maar vrijwel nooit iets voor een breed gehoor en voor de rest is het allemaal en alleen maar herrie, gestamp en andere luchtvervuiling.

Dan de buitenlandse zenders! Voor klassiek zijn Duitsland en Oostenrijk favoriet, gedegen informatie bieden volgens veel lezers vooral de BBC en France-Inter. Frits Janssen ergert zich vooral aan de reclame voor hondenvoer, die telkens begint met luid hondengeblaf. Dat wordt dan steevast overgenomen door Frits´ hond, waardoor in huize Janssen niemand meer wat kan verstaan!