1133104
Wat U Zegt

WUZmail: Klaar met het Vaticaan

Mw. W. Smit uit Wieringen is katholiek opgevoed maar wil na alle 'onsmakelijke aanrandingsverhalen, waarbij niet één geestelijke de gevangenis in draaide, wil ik de naam Vaticaan niet meer horen'. "Maar helaas is in landen waar men weinig scholing kent de R.-K.invloed nog oppermachtig." Reageer.

Mw. W. Smit, Wieringen:

Met veel interesse las ik de column van prof.dr. Smalhout (Tel. 16/02). Ik ben rooms-katholiek gedoopt en rooms-katholiek opgevoed, maar na alle onsmakelijke aanrandingsverhalen, waarbij niet één geestelijke de gevangenis in draaide, wil ik de naam Vaticaan niet meer horen.

In landen waar het analfabetisme niet meer bestaat, is de invloed van het Vaticaan een lachertje. Hier kunnen ze de gelovigen echt niet meer bedreigen met hel en verdoemenis. Maar in landen waar men weinig scholing kent, is de R.-K. invloed nog oppermachtig.

Ik noem het Vaticaan al jaren een gigantische multinational met gevaarlijke criminele accenten. Het is een octopus met vér reikende tentakels. U moet het boek ’Het Rashomon complex’ van Jef Geeraerts eens lezen! Toen ik dat ademloos las, dacht ik: dit is sciencefiction, dit kan niet waar zijn! Maar zijn uitgever vertelde mij, dat Geeraerts tien jaar onderzoek had gedaan, en overal absoluut zeker van was, voor hij dat boek schreef.

Dat paus Benedictus XVI voor zijn leven vreest, en maakt dat hij wegkomt, staat voor mij als een paal boven water, en ik raad professor Smalhout aan, donkere straatjes ’s avonds te mijden. Opdat wij nog lang van zijn artikelen kunnen genieten.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl