Wat U Zegt/Columns
113658
Columns

Buitenlandse Zaken

Net mensen

Presidenten zijn soms net mensen. Ook Donald Trump. De beelden van de ‘beautiful little babies’ die dood in de armen van hun wanhopige ouders lagen schokte de Amerikaanse president zo dat hij bijna in een ‘split second’ zijn hele politiek tegenover Syrië overboord gooide.

Ik bedoel dit niet cynisch. Het valt te prijzen dat ook presidenten geraakt worden door de wreedheden in deze wereld. Al is het maar om zelf tot tien te leren tellen voordat er een maatregel met potentieel vreselijke consequenties genomen moet worden. Maar je vraagt je toch wel op welke planeet Trump de afgelopen tijd bivakkeerde.

Kende hij de foto’s van de 4-jarige Aylan Kurdi, het jongetje dat met zijn hoofd in het zand heel erg dood lag te zijn op een Turks strand, niet? Nooit het beeld gezien van de jonge Omran Daqneesh, die bedekt en vol met bloed onder de puinhopen van Aleppo was gered? Nooit gehoord van de naar schatting ruim 400.00 doden in Syrië, de 6 miljoen ontheemden in dat land en de 4.8 miljoen vluchtelingen die het land verlieten?

Waarschijnlijker is dat Trump wegkeek. Daarvoor hoeven we hem niet in de beklaagdenbank te zetten. Bijna de hele wereld kijkt al jarenlang weg. Inclusief de leiders in Europa, met (tijdelijke) uitzondering van de om die opstelling verketterde Angela Merkel.

De Middellandse Zee ligt toch echt dichter bij Brussel dan bij Washington en die zee is de afgelopen jaren een massagraf geworden van Syrische vluchtelingen en migranten uit Noord-Afrika. In 2016 waren dat er rond de 5000. Een deal met Turkije zorgde voor een deel voor opvang in de regio maar de stroom migranten komt met iedere lentezonnestraal weer meer op gang. De verwachting is dat dit jaar er 300.000, voornamelijk Afrikanen, de oversteek zullen wagen. Het is aannemelijk dat ze dat niet per luxe cruiseschip zal doen dus zullen er weer lijken op de stranden aanspoelen.

In een variant op George Orwells ’iedereen is gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen’ kunnen we wel stellen dat ‘alle mensen hypocriet zijn, maar sommige mensen zijn hypocrieter dan anderen’.

Trump valt dan in de laatste categorie. Wie het echt goed meent met Syrië stelt geen ban op een visum voor de bewoners van het verscheurde land in. Wie geraakt wordt door de ellende daar neemt meer vluchtelingen op. Zijn voorganger Obama was er ook geen held in, maar werd bij zijn pogingen meer vluchtelingen op te nemen gedwarsboomd door de Republikeinen in de Senaat. Waar Canada er 25.000 opnam kwamen de VS in vorig jaar niet verder dan 8.041. Europa bleef op ruim één miljoen steken.

Ja, er zijn problemen met terreur, met integratie. Ook daar moet Trump om denken. Maar nu hij zo gegrepen is door de beelden in Syrië zou een creatiever beleid dan ‘stop, terug!’ gewenst zijn.