Wat U Zegt/Columns
113668
Columns

DFT Carrière

Het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. En die goede voorbereiding ontbreekt regelmatig als het om sollicitatiegesprekken gaat. Sollicitanten denken dat als je de website van het bedrijf hebt doorgenomen, de vacature goed hebt gelezen en je cv nog eens hebt bekeken, de voorbereiding erop zit en je klaar bent voor het gesprek.

Niets is minder waar. Want de belangrijkste aspecten vergeet je dan: wat zijn jouw drijfveren, jouw karaktereigenschappen, jouw vaardigheden en waarom? Wat maakt jou wie je bent en waarmee zal jij je altijd onderscheiden van de rest? Dát is waar werkgevers uiteindelijk op selecteren.

De neiging is om te denken dat je dat wel weet, dat je vragen hierover makkelijk kunt beantwoorden. Wie kent jou immers beter dan jijzelf? De praktijk leert anders. Juist bij deze vragen zie je sollicitanten ongemakkelijk schuiven op hun stoel. En blijkt het toch niet zo makkelijk te zijn om op het moment suprême een overtuigend antwoord te geven.

Resultaat is dat sollicitanten blijven hangen in vlakke, globale, weinig zeggende antwoorden en zich onvoldoende profileren. Door dat gebrek aan voorbereiding. Zo zonde. Dus ga niet voor half werk, maar voor heel en bereid je volledig en goed voor.