Wat U Zegt/Columns
113669
Columns

Eigen Kijk

Max Verstappen redt zichzelf

Intussen gaat Max Verstappen in Shanghai over tot de orde van de dag. De ’reddingsactie’ van opa Frans bij de teamleiding van Red Bull ten spijt. En rijst vooral de vraag in hoeverre de grootvader de kleinzoon eigenlijk kent.

Omdat de carrière van het 19-jarige supertalent zich kenmerkt door een duidelijke scheiding tussen het uitoefenen van zijn grote passie en alles wat daaromheen gebeurt. Hoe jong hij ook is, dat heeft hij zeer goed onder controle.

De bedevaart van opa Frans naar zijn teambaas Helmut Marko was daarom een totaal overbodige actie. Niet alleen ving hij bot bij zijn verzoek om Red Bull de evenementen te laten sponsoren die hij tijdens de races van zijn kleinzoon wil organiseren, ook werd met zijn missie ’Red Max uit de handen van vader Jos’ de waarheid geweld aangedaan.

Allereerst zit Max juist dankzij zijn vader in de Formule 1. Die bracht hem de liefde en respect voor de snelheidssport bij en stoomde hem dankzij zijn grote vakkennis klaar voor het grote werk. Tijdens de Grand Prixs is zijn vader ook één van zijn belangrijkste klankborden. Neem alleen de gouden tip om tijdens de GP van Brazilië de tijd achter de safety car te benutten om naar droge plekken op het natte circuit te zoeken, om daarop later zijn inhaalacties uit te kunnen voeren.

Bovendien is de Jos Verstappen in de pits een totaal ander iemand dan de man die buiten de circuits ergerlijk gedrag vertoont. Een attitude die hij bij een Grand Prix nimmer heeft getoond. Sterker, toen vader Jos vorig jaar ook op negatieve wijze in het nieuws kwam, liet hij bewust bij diverse races verstek gaan. Daarom was opa’s reddingspoging bij Red Bull aan het verkeerde adres.

Daar komt bij dat de jonge Limburger deel uitmaakt van een zeer professioneel geleide organisatie die negatieve invloeden van buitenaf richting de coureurs scherp in de gaten houdt. Waarin onderkend wordt dat de evenwichtigheid van Max Verstappen juist in situaties als deze zijn kracht is. Helemaal sinds hij in Monaco op zichzelf is gaan wonen. Ver verwijderd van alle bijzaken rond zijn persoon die vaak via social media en de roddelpers worden verspreid.

Verstappen heeft geleerd dit van zich af te laten glijden. Natuurlijk is negatief nieuws rond zijn vader van een andere orde, maar hij is al zover dat hij dit eveneens effectief weet te kanaliseren. Dit weten ze bij Red Bull ook. Met eigen ogen ziet de teamleiding hoe rustig en stoïcijns Max ermee omgaat. En dat vader Jos nooit hinderlijk aanwezig is als hij zich wel bij een wedstrijd meldt. Dat zijn dagen dat hij als race-expert voor zijn zoon juist wel van toegevoegde waarde is.

Opa hoeft zijn kleinzoon dus helemaal niet te redden. Die redt zichzelf wel.