1168105
Wat U Zegt

WUZmail: Respect voor de grensrechter en scheidsrechter

Gebrek aan respect voor autoriteiten is steeds vaker te zien bij alle bevolkingsgroepen en bij alle lagen van de bevolking, meent Peter Lang. "Langzaam maar zeker zijn we in een maatschappij verzeild waarbij het IK als een torenhoog ego boven alles uitsteekt en het belangrijkste is wat er is ter wereld." Hij ziet de oplossing in een ouderwetse opvoeding. En u?

Peter Lang:

Van de vele analyses die ik nu heb gelezen over hoe het zo ver heeft kunnen komen dat grensrechter  Richard Nieuwenhuizen is doodgeschopt bij een amateur voetbalwedstrijd zetten vooral de opmerking aan het denken dat het een gevolg was van het totaal ontbreken van enige vorm van respect voor autoriteiten.

Ik denk dat daar wel wat in zit. Je ziet het bijna dagelijks om je heen en echt niet alleen bij Nederlanders van Marokkaanse komaf. Het is wellicht waar dat het lontje van Marokkaanse en Antilliaanse jongeren nog net iets korter is als die van andere bevolkingsgroepen, maar het ontbreken van respect voor anderen is steeds vaker te zien bij alle bevolkingsgroepen en bij alle lagen van de bevolking.

Dan lees je van die dooddoeners als “respect moet je verdienen” alsof dat een goede onderbouwing zou zijn om een ander maar eens flink de les te lezen, of erger, even dood te schoppen. Nee, we zijn langzaam maar zeker in een maatschappij verzeild waarbij het IK als een torenhoog ego boven alles uitsteekt en het belangrijkste is wat er is ter wereld.  Het IK mag niet belemmerd worden in wat dan ook en alles en eindereen die in de weg staat wordt aangepakt.

Je ziet het overal: bij hulpverleners die onheus bejegend worden, bij (huis)artsen, Conciërges op scholen, de onderwijzer en leraren, niet te vergeten politieagenten en brandweerlieden en dus ook bij scheidrechters en grensrechters.

Als de mensen van deze beroepsgroepen niet doen wat de IK wil worden ze beschimpt, bespuugd, uitgescholden en uiteindelijk geslagen en doodgeschopt.

Het is gewoon een kwestie van tijd totdat de eerst hulpverlener wordt doodgeschopt.

Hoe dat zo gekomen is is m.i. een complex van zaken. Het begint volgens mij bij het overdreven ophemelen van het kind. Het zijn allemaal prinsjes en prinsesjes die natuurlijk volmaakt zijn en nooit iets verkeerd doen. Alles wat ze doen is leuk, mooi, goed voor de zelfontplooiing en natuurlijk mag het kind niet belemmerd worden door enig verbod, tegenslag of vermaning, want dat is slecht voor het kinderzieltje. Als het joch zijn middelvinger opsteekt naar oom agent lachen vader en moeder vertederd. Kijk hem nou eens leuk voor zijn mening uitkomen.

U kunt het resultaat bijna dagelijks om u heen zien in de supermarkt, restaurants, vliegvelden, etc. Kinderen die totaal geen respect voor hun ouders hebben en permanent bezig zijn hun ouders hun kleine kinderwilletje op te leggen.

Als ze dan naar school gaan en de onderwijzer heeft een kanttekening bij het gedrag en/of de prestaties van het kind dan komt pa daar wel even verhaal halen bij de onderwijzer i.p.v. na te denken wat er mis is en het kind eens wat steviger aan te pakken.

Bij Marokkaanse jongetjes wordt daar door de ouders nog eens een schepje bovenop gedaan door tegen het joch te zeggen dat hij belangrijker is dan zijn zusjes, maar ook dan zijn moeder en de opvoeding over te laten aan zijn straatvriendjes.

Vindt u het gek dat kinderen die zo zijn opgevoed (eigenlijk dus niet opgevoed) en niet gewend zijn gecorrigeerd te worden totaal geen respect hebben voor een ander en helemaal door het lint gaan als een autoriteit ze terecht wijst.

Ik denk dat we de oplossing moeten zoeken in een ouderwetse opvoeding waarbij de ouders het gewoon voor het zeggen hebben en niet in discussie gaan met hun kind en het kind bestraffend toespreken als het iets verkeerd gedaan heeft. Dus ook niet door de knieën gaan om met het kind te spreken. Dat is al de eerste concessie die een ouder doet en een eerste ondermijning van zijn/haar gezag. Tevens moet het kind leren dat hij/zij niet het middelpunt van alles is en dat niet alles wat ie doet goed, leuk en mooi is.

De rest komt dan vanzelf.

Reageren op dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl