1168108
Wat U Zegt

’Er komt maar geen eind aan de reeks schandalen'

Uitslag Stelling: Politiek ernstig besmeurd

De afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken heeft het imago van de politiek geen goed gedaan. Niet alleen het geknoei en gesjoemel in zijn vorige functie als Gelderse gedeputeerde vindt u schandelijk, maar de lof die andere politici hem toezwaaien vindt u ook nogal twijfelachtig. „Volgens Samsom ging maar om kleine bedragen... oftewel: je mag als bestuurder wel stelen, maar niet te veel tegelijk.”

Het schimmige declaratiespel dat Co Verdaas speelde in zijn tijd als gedeputeerde van Gelderland, bevalt de deelnemers aan de Stelling van de Dag allerminst. Op kosten van de belastingbetaler liet de bestuurder zich heen en weer rijden tussen zijn feitelijke woonplaats Zwolle en zijn werkadres in Arnhem. Omdat gedeputeerden verplicht zijn in de provincie te wonen waarvoor zij werken, kocht Verdaas via een duistere constructie 1% van een bovenwoning in Nijmegen, waarvandaan óók regelmatig woon-werkverkeer werd gedeclareerd, zonder dat hij er werkelijk woonde.

Bizar gesjoemel, vindt u vrijwel unaniem. In de eerste plaats vindt 92% het een heel redelijke vereiste dat gedeputeerden wonen in de provincie die ze besturen. Maar Verdaas voelde zich zeker te goed voor de wet, veronderstelt u, en bleef prinsheerlijk in Overijssel wonen. „Mensen in die posities denken dat ze boven de wet staan en naast God.”

Moraal

Dat Verdaas via een kunstgreep een verblijfsadres in Nijmegen ritselde om er officieel ingeschreven te kunnen staan vindt 96% niets minder dan oplichterij. Zelfs al is een en ander juridisch toegestaan, 92% vindt het uiterst gênant dat een provinciebestuurder zich met zulke praktijken bezighoudt. „Mensen die vanuit publieke middelen worden betaald, moeten zichzelf een hoge moraal opleggen en verre blijven van handig geritsel en bijdehand geknoei”, schrijft u onomwonden.

De hele ’affaire-Verdaas’ geeft 95% het onfrisse gevoel dat regels die wel gelden voor de gewone man, voor bestuurders niet zo belangrijk zijn. En dat terwijl „het nota bene onze bestuurders zijn die de wetten en regels vaststellen, waar ze zelf de hand mee lichten of het niets kost. Moet Jan met de Pet eens doen!”

Driekwart vindt het merkwaardig amateuristisch dat Verdaas kon aantreden in het kabinet-Rutte II, ook al was er al jaren gesteggel over zijn declaratiegedrag. Driekwart vindt het premier Rutte aan te rekenen, ook al heeft de gebruikelijke screening plaatsgevonden. „Het slecht controleren en selecteren is een blamage voor Rutte en Samsom. Zomaar een regering in elkaar flansen is een slecht signaal.”

Moeizaam

Negen van de tien stemmers vinden de affaire-Verdaas dan ook schadelijk voor het imago van het kabinet en dat maakte toch al zo’n moeizame start. „Mijn gebrek aan vertrouwen in dit kabinet wordt bevestigd door dit soort zaken”, merkt menigeen op. „Dat zo’n sjoemelaar uitgerekend op Economische Zaken eindigde is verre van geloofwaardig.”

Wat u betreft is een aantal zaken dan ook meer dan duidelijk. Voor 89% staat ook als een paal boven water dat Verdaas nooit meer een politieke functie zou mogen bekleden en hetzelfde percentage vindt een strafrechtelijk onderzoek op zijn plaats. Nog meer deelnemers (93%) vinden het onrechtvaardig dat een bewindsman die zichzelf willens en wetens in de problemen heeft gebracht, toch aanspraak kan maken op een royale wachtgeldregeling. „Dus dat is nivelleren volgens de PvdA: hardwerkende mensen hun geld afpakken en hun eigen fraudeurs met 9000 euro per maand op de bank laten zitten. Schande!”

Een deelnemer besluit kort en krachtig: „Wij moeten onze politici blindelings kunnen vertrouwen. Profiteurs hebben wij al meer dan genoeg in ons land.”