1174410
Wat U Zegt

WUZdiscussie: Domweg gelukkig in een Vinexwijk

De Vinexwijk één saaie eenheidsworst en een getto van uitzichtloosheid, zo luiden de vooroordelen. Welnee, concludeerden onderzoekers van het SCP. De Homo Vinex is domweg gelukkig! Woont u in een Vinexwijk en kunt u dat beamen? Of zou u er nog niet dood gevonden willen worden? Reageer.

Uit De Telegraaf van zaterdag:

Deur aan deur hangen de opblaasooievaars in Vinex-wijk De Waalsprong in Nijmegen. Een zoon geboren, Kaya. In het huis ernaast: hoera, een dochter, Catoo. Een vrouw merkt op dat ze de Waalsprong beter de Eisprong hadden kunnen noemen. „Vruchtbare grond hier”, lacht Sandra Raphael, bewoonster van het eerste uur.

De gangbare mening over een Vinexwijk is, dat een mens met meer dan drie hersencellen er niet dood gevonden wil worden. Het is er saai, het is één eenheidsworst, een getto, uitgestorven, niks te beleven. Niet meer dan een mooi decor voor een huiver-thriller, het leven achter al die voordeuren is uitzichtloos.

Maar de bewoners herkennen hun buurt niet in al dat dédain. Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau rapporteerden deze week dat het fijn is in de Vinexwijk. Viva la Vinex! De nieuwbouw rond de grote steden is zelfs in status gestegen onder mensen met status, dus met een hoge opleiding en een hoog inkomen, zegt het onderzoek Statusontwikkeling van wijken in Nederland 1998-2010. Die status daalt ook niet nu de huizen in sommige Vinexwijken al tegen de twintig jaar oud zijn.

Lees verder in De Telegraaf van zaterdag.