Nieuws/Wat U Zegt
1177540
Wat U Zegt

WUZmail: Niets mis met leenbeurs

Een leenbeurs is een stimulans om hard te studeren en kan later zonder problemen van een goed inkomen worden terugbetaald aan de staat. Dat is de ervaring van Lambert Ramackers. Bent u het met hem eens of moet het huidige systeem van de studiebeurs blijven bestaan? Discussieer mee.

Lambert Ramackers

Samen met een vriend studeerde ik in 1955 aan de GU in Amsterdam. Hij werd goed verdienend chemicus en ik fysicus. De studie was mogelijk door een leenbeurs.

Dan hoefde je geen collegegeld te betalen en na de studie, als je een zeker inkomen had bereikt, betaalde je in jaarlijkse termijnen terug zonder rente. Criteria waren de studieresultaten op de middelbare school en het inkomen van je ouders om aan te tonen dat je een beurs nodig had. Een stimulans tijdens de studie was dat je schuld minder hoog werd als je snel afstudeerde, daar ’verdiende’ je dus mee! Ook waren we ervan doordrongen dat belastingbetalers hieraan bijdroegen. De lening was voldoende om rijkelijk aan het studentenleven deel te nemen.

We hebben een interessant leven gehad en later een bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren. Het was een fantastisch kansenbiedend systeem.

Reageren op dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl