1240246
Wat U Zegt

’Betere regelingen personeel hard nodig’

De (online) kranten staan er bol van. Het Nederlandse bedrijfsleven schreeuwt om personeel. De voorzitter van MKB geeft het kabinet de schuld, de bouw wijst naar de scholen en de transportsector schreeuwt ook al moord en brand, schrijft Zoë van Wissem-Leenders.

Laten we beginnen in het transport. Jarenlang (met de crisis als excuus) zijn Nederlandse truckers aan de kant geschoven ten gunste van Oostblok-cowboys. De cao werd ontdoken en uitgekleed en nu heel hard roepen dat er geen chauffeurs meer zijn.

De bouw klaagt over het gebrek aan vakmensen. Tja, dan hadden ze die moeten opleiden. Voor de crisis hadden bouwvakkers een vaste aanstelling, werden er leerlingen aangenomen op een leer-werk-contract en werden oudere vakmensen ingezet om deze leerlingen op te leiden. In de crisistijd zijn alle vakmensen eruit gewerkt en vervangen door Polen, Bulgaren, flexwerkers en ZZP’ers. Vraag maar eens aan de vakopleidingen hoeveel stageplaatsen er waren, twee jaar geleden. Aan BBL-opleidingen kon niemand meer beginnen, er waren geen opleidingsplaatsen meer beschikbaar in de bouwbedrijven.

De lonen blijven al jaren achter bij de economische groei. De vakman die eerst netjes kon leven en zijn pensioen haalde, leeft nu van een minimuminkomen en haalt in 90% van de gevallen de eindstreep niet. Niet zo raar dat er geen jonge mensen meer te krijgen zijn. Geen vaste baan, geen opleidingsmogelijkheden, hard werken in weer en wind met het vooruitzicht met 55 in de WIA op een houtje te mogen bijten of tot je 69e (!) werken tot je er bij neervalt.

De werkgevers moeten zichzelf een spiegel voorhouden in plaats van nu krokodillentranen te huilen. Zorg voor vaste contracten, goede opleidingsmogelijkheden en een fatsoenlijk salaris en het personeel komt vanzelf. Zorg dat oudere werknemers in minder zware beroepen blijven bijscholen en oudere werknemers in zware beroepen er eerder mee kunnen stoppen tegen volledig pensioen en AOW.

En al die mensen die een uitkering krijgen van de sociale dienst; die gaan echt niet werken voor een paar euro meer per maand. Dan vervallen de toeslagen en houden ze minder te besteden over. Hoe krom is dat? De overheid predikt marktwerking, maar diezelfde marktwerking heeft de arbeidsmarkt verziekt.

Zoë van Wissem-Leenders, Maastricht