Wat U Zegt/Columns
125294
Columns

Toerisme

De paasdagen van 2017 gaan richting een record met bijna een miljoen buitenlanders die genieten van een vakantie in Nederland. De gevolgen ervan zijn vooral zichtbaar bij trekkers als steden, Efteling en Keukenhof. Daar staan lange rijen voor kassa’s en parkeerterreinen. De autorijder die dezer dagen in de Bollenstreek komt of in de buurt van de Efteling, kan rekenen op files.

In Amsterdam is de drukte zó groot dat de gemeente zogeheten loopstroom-management inzet. Managers moeten de stromen toeristen zo begeleiden dat de stad niet volledig verstopt raakt.

De stroom toeristen levert misschien hinder op maar is ook goed nieuws, want toerisme is een van de snelst groeiende sectoren van onze economie.

De 16 miljoen buitenlanders die ons land jaarlijks bezoeken, besteden maar liefst 20 miljard euro. Alleen al tijdens deze Pasen gaat 300 miljoen euro over de toonbank.

Daarom zijn initiatieven om het toerisme te laten groeien zo belangrijk. Initiatieven om bijvoorbeeld de overlast te beperken door spreiding; zorg dat toeristen ook de minder bekende plekken opzoeken waardoor een publiekstrekker als de Zaanse Schans niet wordt platgewalst door toeristen. Als dat lukt wordt het leven een eind leuker, voor de toeristen en ook voor de gastheren oftewel de inwoners van Nederland.