Wat U Zegt/Columns
125308
Columns

Buitenlandse Zaken

Politieman

Dictator Kim Jong-un is de slimste niet. De Noord-Koreaan, naar verluidt wereldrecordhouder ‘holes in one’, zou gewoon eens bij president Trump op bezoek moeten voor een potje golf. Daar maakt ‘the Donald’, die in de verkiezingscampagne niet moe werd zijn voorganger Obama ervan te betichten te veel tijd op the green te spenderen, vast wel tijd voor. Succes verzekerd. Want wie langs wipt bij Trump wordt zijn vriend.

Vraag het maar aan Xi Jingping, die onder het verorberen van een -volgens Trump- overheerlijke chocoladecake, te horen kreeg dat de VS bijna zestig kruisraketten op Syrië hadden afgevuurd. De verbaasde Chinese president vroeg de tolk nog even of hij het goed had gehoord en besloot toen maar te knikken dat het goed was. Een prima reactie want van de ene op de andere dag was hij niet meer ‘de bedrieger van de valutamarkt’ , zoals Trump in verkiezingsstemming hem steevast noemde, maar een potentiële partner in de strijd tegen Noord-Korea.

Ondertussen werd ‘vriend Poetin’ af geserveerd. De Rus was nog niet langs geweest.

Dat Trump zijn ideeën per dag wisselt verbaast niemand nog. Desondanks werd er nog wel menig wenkbrauw opgetrokken na de aanval op Syrië en het opstomen van de Amerikaanse armada richting Noord-Korea. Geen verkiezingsbelofte van Trump werd namelijk met zoveel applaus ontvangen als zijn uitspraken dat hij geen zin had in buitenlandse avonturen.

Ter verdediging van Trump: dat roept bijna iedere presidentskandidaat. Het hardst riep George W. Bush het nog. U weet wel, de man van de invasie van Irak.

Volgens de voormalige NAVO secretaris-generaal Rasmussen moet de VS de politieman van de wereld zijn want: ,,alleen Amerika heeft het materiaal en het morele leiderschap om te voorkomen dat de wereld afglijdt in chaos.”

Dat eerste is overduidelijk. De VS spenderen meer aan defensie dan de zeven landen op de wereldranglijst daarna samen. Bij het laatste zijn wat twijfels op zijn plaats. De napalm in Vietnam, de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima. Het blijft lastig uit te leggen.

In die categorie valt ook de aanval deze week met de ‘moeder aller bommen’ op IS-doelen in Afghanistan. Voor alle duidelijkheid: IS verdient keihard te worden aangepakt maar een 10.000 kilo zware bom op een groepje lichtbewapende terroristen dat lijkt op het schieten met een kanon op een mug.

Een politieman moet zich beheersen. Nu maar hopen dat Trump dat kan. Die bom was natuurlijk vooral een waarschuwing voor Kim. We moeten nog meer hopen dat de Noord-Koreaan dat snapt en inbindt.