Wat U Zegt/Columns
125320
Columns

DFT Geld

Alleen

De relatie van Djamila uit Gouda liep stuk en zij ging op zoek naar een rechtsbijstandsverzekering. Het viel haar op dat zij daarvoor bij Centraal Beheer voor haar alleen bijna net zo veel kwijt is als een stel. „Veel dingen zijn duur voor alleenstaanden”, stelt Djamila.

Dit klopt. De Consumentenbond ontdekte onlangs dat diverse rechtsbijstandsverzekeraars alleenstaanden bijna of exact dezelfde premie rekenen als stellen en zelfs als gezinnen met kinderen. Terwijl het risico toch logischerwijs kleiner is.

Dit speelt bij meer verzekeringen. Patrick, een vrijgezel uit Den Bosch, constateerde dat hij voor zijn all-risk-inboedelverzekering bij ING 18% méér betaalt dan zijn vrijwel even oude buren Marnix en Debby. ING bevestigt dat Patrick de dupe is van zijn premiebeleid dat op bepaalde plaatsen in het land stellen zonder kinderen korting geeft.

Gelukkig zijn er ook verzekeraars die wel vriendelijk zijn voor singles, zoals De Nederlanden van Nu. Tot hun verrassing, want deze verzekeraar richt zich naar eigen zeggen niet op een specifieke doelgroep.

Onze analyse bracht nog een bizar detail aan het licht: de module Echtscheiding in de rechtsbijstandsverzekering van Centraal Beheer is voor eenpersoonshuishoudens duurder dan voor stellen. Kent u eenpersoonshuishoudens die gaan scheiden?

„Foutje”, zegt Centraal Beheer. „Dat gaan we herstellen”. Er is nog werk aan de winkel voor deze verzekeraar!

Bart Combée is directeur van de Consumentenbond