Wat U Zegt/Columns
125322
Columns

Eigen Kijk

Weer clubs om trots op te zijn

Dit is dus waar het om gaat: geloven in het onmogelijke.

Al zes jaar geleden gedeponeerd als één van de doelstellingen van de fluwelen revolutie. De intentie om Ajax weer aansluiting met de Europese top te laten krijgen. Met zelf opgeleide spelers en een speelwijze die het publiek aanspreekt.

De visie werd alom als niet realistisch beoordeeld. Als zoveelste bewijs dat vooral om de Nederlandse topsport heen niet begrepen wordt wat topsport eigenlijk inhoudt.

Tegen Schalke 04 heeft Ajax laten zien dat het kan. Zoals Feyenoord eerder tegen PSV aantoonde beter te kunnen zijn dan iedereen bevroedde, verrasten de Amsterdammers ditmaal op het internationale podium.

De ontlading in de ArenA en de reacties daags na de 2-0 triomf op de Duitsers hebben aangegeven hoe het Nederlandse publiek bediend wil worden. Het moet gedurfd zijn, verrassend en fris. Zeg maar op z’n Max Verstappens. Het supertalent dat niet alleen door het vaderland is omarmd vanwege zijn prestaties, maar vooral de manier waarop hij die levert.

Zoals Feyenoord tegen PSV en de tweede helft in Heerenveen deed, terwijl Ajax door de combinatie van talent en wilskracht weer zou imponeren tegen Feyenoord en Schalke. De manier om de gevoelige snaar bij de Nederlandse liefhebbers te raken. Supporters die jarenlang gedwongen werden om hoofdschuddend het voorspelbare en trage breedtevoetbal te volgen.

Ruim een maand geleden moest Ajax-trainer Peter Bosz nog de confrontatie aangaan met de toenmalige bondscoach Danny Blind. Die had laten weten dat de Europese top voor Nederlandse clubs niet langer realistisch was. Een stelling waar Bosz het totaal mee oneens was.

Hij gaf aan vol overgave te zullen blijven werken aan een elftal dat volgens de basisprincipes van de Hollandse School resultaat zou boeken èn het publiek zou vermaken. Met de Europese top als stip aan de horizon. Misschien dat het één keer in de tien jaar zou lukken, maar als coach heb je de morele plicht om voetballers en supporters te laten dromen.

Zoals die van Ajax nu doen. Niet alleen geloven in het landskampioenschap, maar zelfs het winnen van de Europa League. Of het allemaal lukt is een tweede, maar het is wel onder de huid gekropen. Het geeft een gevoel van trots en het inspireert.

Net zoals bij Feyenoord, waar iedereen al wekenlang over de Coolsingel droomt. Niet door zogenaamd professioneel de bal rond te spelen, maar juist door PSV letterlijk omver te kegelen. Op een manier waar niemand aan het begin van het seizoen van had kunnen dromen. Dit was een club waar je als supporter trots op kon zijn.

De komende vier weken zal blijken of Feyenoord of Ajax kampioen wordt en of Ajax de eerste internationale hoofdprijs sinds 2002 (UEFA Cup door Feyenoord) verovert. Iedereen heeft het erover en iedereen is ermee bezig.

Ongelooflijk, maar waar.