Wat U Zegt/Columns
125323
Columns

Telesport

Sanchez maakt het verschil

Geweldig hoe Ajax in de kwartfinale van de Europa League Schalke 04 bespeelde en met 2-0 won. Dat Schalke 04 niet in z’n spel kon komen, was volledig de verdienste van Ajax. Ik denk dat Ajax door deze Europese prestaties zoveel energie tankt dat de kans op een misstap in de Eredivisie klein is.

Het strijdplan, uitgedokterd door trainer Peter Bosz, maakte het verschil. De Ajacieden zetten de Duitsers direct onder druk en lieten ze zo niet aan voetballen toekomen. Schalke 04 stelde daar de lange bal op spits Guido Burgstaller tegenover, maar hij werd compleet uit de wedstrijd gespeeld door Davinson Sanchez. De Colombiaanse stopper voorkwam dat deze ’Burgi’ aangespeeld kon worden en de middenvelders van Schalke 04 aansloten bij de spits om verder te voetballen.

Vandaar was Sanchez voor mij ’man van de wedstrijd’ in de Amsterdam ArenA. Een verdediger ja. Dat verwacht je niet als je met 2-0 wint, vooral op de helft van de tegenstander speelt en Davy Klaassen tweemaal scoort. Alleen, Ajax kon zo offensief spelen en de Duitsers op eigen helft opjagen door Sanchez. Hij durfde met de verdediging ver naar voren te spelen en zijn passing was heel zorgvuldig. Zo hield Ajax de Duitse ploeg continu onder druk en bleven de ruimtes klein, zodat de Ajax-middenvelders niet constant tientallen meters terug hoefden te verdedigen.

Sanchez is een klasse apart, een beul van een verdediger, krachtig en tegelijk razendsnel. De Colombiaan verloor nauwelijks een duel. Zijn valkuil is zijn concentratie, of beter gebrek aan concentratie als het hem gemakkelijk afgaat. Dan verslapt hij nogal eens en laat defensief steekjes vallen en wordt slordig in zijn passing.

De snelle ontwikkeling van Sanchez biedt Ajax kansen, maar werpt eveneens een probleem op. Talentvolle spelers in Zuid-Amerika zien dat ze zich bij Ajax snel en eenvoudig kunnen aanpassen, het niveauverschil te overbruggen valt en ze een serieuze kans krijgen. Dat zorgt voor een aanzuigende werking. Aan de andere kant ligt het gevaar van een snel vertrek op de loer nu Sanchez zich zo nadrukkelijk manifesteert in de Europese etalage. Reken erop dat zaakwaarnemers gaan leuren met zo’n jongen. Hij levert wellicht een mooi bedrag op, maar zo’n transfer verzwakt Ajax sportief. Dat maakt een vertrek extra zuur. Tevens omdat Ajax zulke spelers niet opleidt en ze in de scouting over het hoofd worden gezien. Jaap Stam was de laatste Ajacied met zulke defensieve kwaliteiten. Ook gekocht.

Alleen Sanchez kan dat proces doorbreken door zich loyaal naar Ajax op te stellen omdat de club hem een kans heeft geboden en het risico heeft genomen hem uit Colombia te halen. Daartegenover valt Sanchez’ ambitie op het hoogste niveau te spelen niet kwalijk te nemen. Krijgt hij na één seizoen Ajax een mooie aanbieding uit de top en kan hij Champions League spelen, moet je hem dan tegenhouden?