Nieuws/Wat U Zegt
1256295
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Waarom geen luchthaven in zee?’

Het Nederlandse luchtruim slibt dicht (Tel. 15/11). Ook de kleine luchtvaart en andere activiteiten zoals parachutespringen en ballonvaren ondervinden hier de negatieve gevolgen van.

Onlangs verscheen het bericht dat vliegveld Teuge richting faillissement gaat omdat de paraclub als belangrijke inkomstenbron daar niet meer kan functioneren. De Paraclub op Vliegveld Hilversum is nog maar een schim van wat het vroeger was toen men nog kon oefenen voor wedstrijden op grote hoogte. Ook de privévlieger ondervindt zijn beperkingen. Relatief laagvliegende grote vliegtuigen beheersen ons luchtruim.

Nederland is een polderland. Waarom dan niet in de Noordzee een polder bouwen met een luchthaven. De bouwers van de eurotunnel tussen Franrijk en Engeland zullen ons gaarne bijstaan met hun ervaringen om de benodigde tunnel van Schiphol naar het nieuwe vliegveld EHNZ te realiseren. Schiphol kan dan passagiers blijven afhandelen die vervolgens met highspeed shuttles naar de vertrekplaats gaan. Het zou een werelds project zijn en Nederland weer eens groots in de schijnwerpers zetten. Wij hebben de universiteiten die zeer waarschijnlijk hier hun tanden in willen zetten.

Ben Koele