Nieuws/Wat U Zegt
1269319417
Wat U Zegt

’Schaf eigen risico in de zorg af’

Topman Aad de Groot van verzekeraar DSW pleit voor het afschaffen van het eigen risico in de zorgverzekering. R. van Putten kan hem daar alleen maar gelijk in geven.

Het eigen risico is bedoeld als rem op het gebruik van de gezondheidszorg maar is voor veel chronisch zieken een rib uit het lijf en een extra zorg naast hun ziekte.

Een chronisch zieke heeft geen keus en is naast de vaak al hoge premie ieder jaar gewoon al 385 euro kwijt, naast zaken die ook nog maar gedeeltelijk vergoed worden. Zij hebben vaak ook hulpmiddelen nodig zoals bijvoorbeeld een traplift of rolstoel waar zij ook al een eigen bijdragen voor moeten betalen aan het CAK.

Bij een autoverzekering kun je door netjes te rijden en geen schade te maken een behoorlijke korting opbouwen door de no claim die is ingebouwd, maar wanneer je chronisch ziek bent, kun je gewoon geen kant op.

Het is een oneerlijk systeem waarin de mensen die al de pech hebben op gezondheid te moeten inboeten eigenlijk extra gestraft worden en die vaak, omdat zij niet geheel of helemaal niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen, al een behoorlijke veer hebben moeten laten qua inkomen.

R. van Putten