Wat U Zegt/Columns
1272647740
Columns

Verwende bourgeois-kindertjes met een klimaat-obsessie

De mooiste term voor de activisten van Extinction Rebellion is gemunt door Boris Johnson. De Britse premier noemde de milieuactivisten: ’hinderlijke landlopers’ die hun ’naar hennep ruikende bivakken dienden te verlaten’. Schitterend. Ik wou dat ik het bedacht had.

Om eerlijk te zijn vond ik de blokkade van het kruispunt bij het Rijksmuseum een beetje slappe hap. In mijn jeugd staken dergelijke types gewoon lijn 10 in de fik als ze hun ongenoegen wilden laten blijken.

Pritt Stift

Die hadden gelachen om die braverikjes van Extinction Rebellion die zichzelf met wat Pritt Stift vastlijmden aan het asfalt van de Stadhouderskade. Ik heb er dan ook smakelijk om gelachen. Daar lig je dan, met je grote bek. Hysterisch gillend over het milieu terwijl de rest van de stad ondertussen vergast wordt op de uitlaatgassen van automobilisten die wanhopig een alternatieve route aan het zoeken zijn. Operatie geslaagd, patiënt overleden zou ik zeggen.

Dat boeit die jongens en meisjes natuurlijk helemaal geen hol. Die liggen daar gewoon even lekker te Greta Thunbergen met zijn allen. ’Wereld, kijk eens hoe goed wij zijn!’ Ach ja, ze moeten toch wat. Ze weten nog niet beter. We zijn allemaal jong geweest, nietwaar?.

Adequaat

Het bevoegd gezag heeft de kwestie ook buitengewoon adequaat opgelost. Proportioneel. De politie heeft al die morsige types ingeladen en ze in het Westelijk Havengebied uit de bus gezet. Op een plek zonder openbaar vervoer. Ga maar lekker lopen. Een lullige straf voor een lullig vergrijp.

Ik vond het best goed gevonden. Tot gisteren. Toen bleek namelijk uit het raadsdebat dat deze alternatieve straf uit nood geboren is. De justitiële keten was namelijk vastgelopen bij het protest van Extinction Rebellion, zo stelde Femke Halsema. Het OM en de politie konden het allemaal niet meer aan. Hoewel ik dergelijke argumentatie nog nooit gehoord heb als het gaat om een groep voetbalsupporters die een entrada willen lopen, geloof ik de burgemeester op haar woord.

Uit de opmerking van Halsema kan je opmerken dat het niet slechts een beetje piept en kraakt bij het Openbaar Ministerie en de politie in Amsterdam. Het is erger. Veel erger. Er wordt momenteel met man en macht gewerkt aan het oplossen van de moord op advocaat Derk Wiersum. Er moeten mensen beveiligd worden.

Alsof dat niet genoeg is, is er ook nog eens een cocaïneoorlog aan de gang in Amsterdam-Zuidoost die al meerdere levens heeft geëist. Er wordt geen ijsbeer mee gered, maar politie en justitie hebben op dit moment echt wel wat beters te doen dan verwende bourgeois-kindertjes met een klimaat-obsessie van het asfalt pulken.

Daar zouden die hinderlijke landlopers van Extinction Rebellion ook weleens een keer stil bij mogen staan.