Nieuws/Wat U Zegt
1273209
Wat U Zegt

’Zonder overleg geen constructieve veranderingen’

Uitslag Stelling: Voetbalplezier staat voorop

De KNVB heeft het bij de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag flink verbruid. Een ruime meerderheid vindt dat de bond vanuit een ivoren toren werkt en te weinig communiceert met amateurclubs. „Het lijkt de regering wel.”

Het plan van de voetbalbond om het amateurvoetbal op de schop te nemen valt bij veel clubs niet in goede aarde en ook niet bij het gros van de stellingdeelnemers. Bijna 80 procent steunt de clubs in hun opvatting dat het onhaalbaar is om al volgende zomer veranderingen door te voeren in het jeugdvoetbal. „De KNVB moet overleggen met en luisteren naar de amateurclubs en niet een plan er doorheen rammen, terwijl er geen draagvlak voor is”, steekt iemand hen een hart onder de riem.

’Overleggen, overleggen, overleggen’, stelt een respondent, en daar lijkt het aan te ontbreken. Een ander merkt op: „Ik denk op zich dat de KNVB een goed idee heeft, maar de uitvoering ervan moet wel wat meer in overleg. Ook de amateurclubs moeten meer moeite doen om deze uitdaging op te pakken.”

Die opvatting krijgt bijval. „Zonder overleg geen constructieve verandering. Er zitten wel degelijk geschikte elementen in die uitvoerbaar zijn”, zegt iemand die verwijst naar het hockey, waar door pupillen al langer in kleinere teams wordt gespeeld.

Twee derde van de stemmers denkt dat er voor kinderen niet veel aan is om bijvoorbeeld vier tegen vier of acht tegen acht (afhankelijk van de leeftijd) te spelen. Een van hen voorspelt: „De pupillenrevolutie kon wel eens het einde van het voetbal in Nederland betekenen, want kinderen willen zoveel mogelijk spelen zoals hun idolen dat doen en dat is op een groot veld.”

Op de vraag of talent beter wordt ontwikkeld door in kleiner verband te spelen, reageert bijna 30 procent positief. „Pupillen moeten vooral plezier hebben in hun sport. Dat is het belangrijkste en acht tegen acht kan daar prima in zijn”, veronderstelt iemand. „In kleine teams spelen kan ook een pleintje”, zegt iemand die net als driekwart van de stemmers vindt dat de KNVB in voetbalcourts moet investeren. „Het echte werk moet op het normale veld gebeuren.”

Van verschillende kanten wordt erop gewezen dat het systeem hier en daar al bestaat. „De KNVB heeft het zogenaamde FairPlay systeem (zeven tegen zeven, zonder scheidsrechter) al twee jaar uitvoerig getest in Zuid-Nederland. De resultaten zijn geweldig en spelen zonder scheidsrechter is een verademing”, vertelt een jeugdleider. Driekwart van de stemmers is het wat de scheidsrechter betreft niet met hem eens. „Kinderen moeten ook leren om te gaan met de arbitrage”, vindt een van hen.

Sommige deelnemers leggen de bal bij de clubs: „De ons omringende landen zijn ons ruimschoots voorbij. Het is dus zeer goed, dat de KNVB eens over de schutting kijkt. In die landen wordt al veel langer in kleinere aantallen gespeeld.” Een ander zegt dat veel clubs boter op het hoofd hebben: „Als de KNVB in het land bijeenkomsten organiseert, komen er vaak veel niet opdagen.”

Dat neemt niet weg dat de KNVB in de eerste plaats de eigen organisatie op de schop moet nemen, zo stelt liefst 96 procent van de stemmers. „Stuur die bobo’s weg en gebruik het geld dat je overhoudt om regionale trainingsweekenden te organiseren.”

Eline Verburg