Nieuws/Wat U Zegt
1273273
Wat U Zegt

’Daarom loop ik zondag mee’

In de jaren tachtig heb ik de demonstraties aan mij voorbij laten gaan, hoewel ik toen de leeftijd had waarop mensen de wereld graag willen verbeteren. Zondag 25 september ga ik voor het eerst wel de straat op, dankzij de initiatiefnemers van Ieder1.

Niet om tegen iets te protesteren, maar om voor iets te demonstreren. Een parade voor gelijkwaardigheid en de vrijheid om te zijn wie je bent. Een parade dus om de belangrijkste van ’onze joods-christelijke waarden’ - of zijn het eigenlijk universele menselijke waarden? - te beschermen!

Uitgerekend de reacties op het initiatief van Ieder1 illustreren waarom het nodig is met elkaar een statement te maken. Ik tweette: ’Blij na kijken #Pauw dankzij inspirerende @Nasrdin_Dchar, die oproept tot verbinding en verschillen vieren.’ Hierop volgde een bombardement van tweets waarin mij verweten werd dat ik een wegkijker, landverrader, NSB’er, gutmensch ben en ik kreeg allerhande linkjes toegestuurd naar artikelen over het gevaar van ’de moslims’.

Ik was totaal verrast door zoveel gepassioneerde negatieve reacties op een oproep tot een harmonieuze samenleving waarin we elkaar de vrijheid laten om te zijn wie je bent. Individuen krijgen vandaag de dag nadrukkelijk een identiteit toebedeeld als deel van een groep: ’de moslims’, ’de elite’, ’de vluchtelingen’, ’de islamofoben’, ’de gelukszoekers’, ’de Turken’, ’de gutmenschen’, ’de joden’, etcetera.

Het ’wij’ van de bewoners van ons land is in vele ’wij’s’ en ’zij’s’ uiteen aan het vallen. Laten we niet vergeten dat we individuen zijn die onderling van elkaar verschillen, ongeacht de groep waar we toe lijken te behoren. En laten we niet vergeten dat we allemaal op elkaar lijken, ongeacht de schijnbare verschillen.

We zijn allemaal mensen met dezelfde mensenwensen. Een leven waarin je veilig en vrij bent om te zijn wie je bent, in een samenleving waarin je meetelt. Wie wil dat niet? Om deze waarden van ’onze’ samenleving te beschermen, loop ik mee op 25 september aanstaande vanaf het Arena Park of het Amstelstation naar het Museumplein! U ook?

K. Walthuis, Amsterdam