Nieuws/Wat U Zegt
1273995
Wat U Zegt

Meningen verdeeld over aanpak van erfelijke ziekten

’Inteelt geheel uitbannen’

De Stichting Dier&Recht wil een fokverbod voor rashonden om erfelijke ziekten bij deze huisdieren uit te bannen. Maar de meningen bij de stellingdeelnemers hierover zijn erg verdeeld: 48 procent is voor een fokverbod, terwijl 46 procent tegen is.

Voorstanders van de stelling hanteren vooral het argument dat rashonden te vaak kampen met allerlei erfelijke ziektes, die de nodige problemen voor dier (en baasje) opleveren. Zo schrijft iemand: „Ik heb twee rashonden (Pyrenese berghond en Newfoundlander) gehad, die een vermogen hebben gekost. Ze zijn niet ouder dan 5 jaar geworden met alle ellende voor de honden van dien.” En: „Een fokverbod voor rashonden is voor mens en dier het beste. Sommige rassen vertonen ernstige afwijkingen .” Doordat de populatie bij sommige rashonden klein is, krijg je bij het fokken inteelt en dat zorgt voor erfelijke afwijkingen.

In veel reacties krijgen zogeheten broodfokkers de schuld. Zij zouden alles ’voor het geld’ doen. Ook hondenshows waar rashonden worden gekeurd, dragen volgens sommigen bij aan het in stand houden van ’zieke’ hondenrassen. „Ze zijn op dit moment volledig doorgeslagen door alleen te kijken naar en veel te ver te gaan in de uiterlijke kenmerken. De honden lijken niet eens meer op wat het ras vroeger was”, mailt een boze deelnemer. Deze vervolgt: „De hondenshows en jury zijn grotendeels verantwoordelijk; zo blijven fokkers op die manier fokken.” De consument draagt ook bij het in stand houden van het systeem door de vraag naar bepaalde kenmerken bij rashonden, het fokken op uiterlijkheden.

De meesten zijn het erover eens om inteelt bij rashonden uit te bannen. Velen denken dit te bereiken door een fokverbod bij rashonden, maar anderen maken onderscheid gemaakt in professionele - en broodfokkers. Met serieuze fokkers, die zich houden aan het Fairfok-programma, is niets mis, laat een respondent weten. „Ben al veertig jaar erg blij met mijn honden van hetzelfde ras. Deze heb ik wel bij een serieuze fokker gekocht.”

Bovendien vinden deze tegenstanders van de stelling dat de controle op de fokregels veel strenger gehandhaafd moeten worden. „Er moet geen fokverbod bij rashonden komen, de regelgeving moet verscherpt worden en strikter gecontroleerd.” En sommigen denken dat een fokverbod juist een averechts effect heeft, namelijk: ’een fokverbod werkt de broodfok juist in de hand.’ De oplossing om inteelt bij rashonden en de erfelijke ziekten die daaruit voortkomen te elimineren is ’juist door een bepaald, gecontroleerd fokprogramma op te zetten’, denken velen. „Fokken hoor je met gezonde rashonden te doen. Alleen dan kun je zeker zijn van uiterlijke maar ook innerlijke kenmerken. Door strikt toezicht en beleid op gezondheidstesten kan leed zoveel mogelijk voorkomen worden”, weet een deelnemer.

Waar de meerderheid het wel over eens is, is een fokverbod voor pitbulls en/of pitbullachtige honden. De meeste deelnemers (67 procent) zien het liefst dat deze dieren worden gemuilkorfd na enkele ernstige bijtincidenten in de afgelopen maanden.

En ruim 60 procent wil zelfs een verbod voor deze honden in Nederland. De dierenasiels zitten vol met deze ’vechthonden’. Voor velen is dit een indicatie dat teveel mensen te makkelijk denken over de aanschaf van zo’n hond, die veel beweging nodig heeft.

René van Zwieten