Nieuws/Wat U Zegt
1274410627
Wat U Zegt

’Krokodillentranen bij uitzendbranche’

Het CNV zet een verkeerd beeld neer van uitzendkrachten, zegt de uitzendbranche. Deze reactie leert maar weer dat de misstanden bij uitzendbureaus echt aanwezig zijn, stelt T. de Vries.

Feit is dat werknemers de eerste 26 weken van een contract geen pensioen opbouwen. Ook een feit is dat scholieren met een weekendbaantje vanaf hun 18e jaar bij het uitzendbureau niet meer ingedeeld worden. Zij worden niet ontslagen, maar niet meer ingedeeld en lopen na twee jaar dienstverband een transitievergoeding mis. M.a.w. vakkundig ontweken door uitzendbureaus. Ook een ww-uitkering vervalt bij ontslag nemen, terwijl er wel premie is afgedragen door de werkgever. Het werknemersdeel is op nul gezet, dus valt het niet op dat de ww-uitkering gewoon ontweken wordt. Bij een nulurencontract moeten zij minimaal vier dagen van te voren opgeroepen zijn om de geplande uren te werken en betaald te krijgen.

Bij loondoorbetaling bij ziekte eenzelfde ’creatieve’ invulling. Als zij kort of langer ziek zijn, geeft de flexkracht dat aan in de planweek. Het niet kunnen werken betekent niet ingedeeld worden en dus ook geen salaris. De solidariteit die de maatschappij en politiek bij het pensioendrama centraal stellen, wordt bij uitzendbureaus voor loondoorbetaling eenvoudig overboord gekieperd. Ik blijf mij verbazen dat werkgevers accepteren dat er indirecte loonkosten van 30% / 40% bovenop het brutosalaris betaald worden om solidariteit te ontwijken en premies te betalen.

Toevoegen aan de bedrijfswinst gaat niet op, nee, de bedrijfswinst wordt bewust gedrukt om zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen, opnieuw ontwijken dus. Dus veel krokodillentranen bij de uitzendbranche en, eerlijk is eerlijk, ook de vakbonden en politiek hebben een behoorlijke berg boter op het hoofd.

T. de Vries, Marum