Nieuws/Wat U Zegt
1275834
Wat U Zegt

Belasting heffen over werkelijke rentepercentage

Uitslag Stelling: ’Spaarzaamheid bestraft’

Hoewel de Stelling van de Dag gisteren enige tijd kampte met een storing, reageerden lezers massaal op de vraag of vermogensrendementsheffing neerkomt op diefstal van spaargeld. Bijna alle stemmers waren het daar volmondig mee eens.

De meeste deelnemers vinden het een goede zaak dat de Bond van Belastingbetalers een procedure tegen de fiscus heeft aangespannen. Daarin is aangekaart aan dat de Belastingdienst uitgaat van 4 procent rendement op je spaargeld, dat (vanaf 25.000 euro) wordt belast voor 30 procent.

Dit komt neer op 1,2 procent belasting over je vermogen, voor veel spaarders meer dan het werkelijke rentepercentage. Een op de drie stemmers verwacht dat het proces ook zal leiden tot herziening van het belastingsysteem.

En dat is hard nodig, klinkt op uit veel reacties. „Diefstal, over dit geld hebben we al inkomstenbelasting betaald”, stelt een deelnemer die hierin veel bijval krijgt. „Mensen met schulden worden beloond en mensen met spaargeld gestraft, echt van de zotte!”

Dat de Belastingdienst de zitting achter gesloten deuren wilde houden noemt 50 procent van de stemmers ’in tegenspraak met de wens tot transparantie van de overheid’ en bijna eenzelfde hoeveelheid deelnemers vindt het ’ontoelaatbaar’. Een ’slachtoffer’ van de storing - de Stelling van de Dag kon ruim een uur niet worden ingevuld - merkt op: „Het zal toch niet zo zijn dat de (r)overheid dit programma heeft gehackt omdat zij niet wil worden geconfronteerd met de meningen van de burger?”

Het fictieve percentage van 4 procent moet volgens een ruime meerderheid worden bijgesteld richting het reële rentepercentage. „Mijn bank geeft tot op de cent nauwkeurig weer hoeveel rente ik heb gekregen en daar moet men over belasten”, zegt iemand. „Loonbelasting betaal je toch ook over het werkelijke loon en niet wat men denkt dat je verdient?” voegt een ander eraan toe.

Bijna niemand gelooft dat staatssecretaris Wiebes haast maakt met herziening van het systeem. De meesten geloven dat de kwestie wordt doorgeschoven tot na de verkiezingen van maart 2017. En dat terwijl 84 procent van de respondenten vindt dat spaarders hun ’onterecht afgesnoepte geld’ terug zouden moeten krijgen.

Enkele deelnemers zetten daar kanttekeningen bij: „De rente gaat wel weer stijgen”, klinkt het optimistisch. „Toen de rente 7,5 % was hoorde je niemand.” Een ander becijfert: „Een stel met €150.000 betaalt €1.200 belasting, dit is nog geen 1%. Waar hebben wij het eigenlijk over?” en nog iemand stelt: „Prima dat er belasting wordt geheven op vermogen. De grootste schouders dragen zo de zwaarste lasten.”

Maar dat is tegen het zere been van de meerderheid, van wie driekwart over spaargeld zegt te beschikken en het gevoel heeft te worden gestraft voor hun zuinigheid. „Men zou geld lenen moeten moeten belasten, niet het sparen”, vindt een van hen.

Ruim 40% denkt dat het beter is om spaargeld nu te gebruiken voor aflossing van de hypotheek, slechts 7 procent overweegt te gaan beleggen voor meer rendement. Anderen laten het zoals het is, zoals een werkloze 50-plusser zegt: „Ik heb mijn potje gereserveerd voor slechtere tijden en dat is nog steeds zinvol.”

Een deelnemer stelt dat ’geld moet rollen’ en ook een ander adviseert: „Sparen is onzin, leef nu en geniet ervan!”

Eline Verburg