Nieuws/Wat U Zegt
1280937
Wat U Zegt

’Klonen gaat gepaard met dierenleed’

De gekloonde hond Pipo.

De gekloonde hond Pipo.

Zou het waar zijn dat BNN de 12-jarige buldog Joep in het buitenland heeft laten klonen als publiciteitsstunt voor het tv-programma over dit onderwerp? Om de kloon vervolgens naar Nederland te importeren?

De gekloonde hond Pipo.

De gekloonde hond Pipo.

Wettelijk zou het op het randje zijn. De Tweede Kamer heeft zich vorig jaar ondubbelzinnig uitgesproken tegen de import van gekloonde huisdieren. Maar omdat de regering tot nu toe heeft nagelaten om die uitdrukkelijke wens van de Kamer vast te leggen in regelgeving, is het nog steeds niet verboden.

Dat is op zijn zachtst gezegd jammer, want het klonen van dieren gaat altijd met veel dierenleed gepaard. Daar is in Amerika en Japan uitgebreid onderzoek naar gedaan. De meeste gekloonde embryo’s of foetussen sterven al vroeg in de zwangerschap. Van de dieren die wel levend geboren worden, sterven er veel kort na de geboorte.

Slechts enkele procenten leiden tot een ’succesvolle’ kloon. Voor één gelukte kloon zijn dus tientallen dieren voortijdig gestorven. En bij die ’succesgevallen’ komen veel afwijkingen voor, zoals hartproblemen of vertraagde botgroei. Wie doe je hier nu uiteindelijk een plezier mee?

Steffie van Horck

Directeur Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren