1282715
Wat U Zegt

Aan minister Lodewijk Asscher

’Dubbel gestraft na ernstige ziekte’

Beste minister Asscher, hoe is het mogelijk dat je in Nederland, nadat je ’de doodstraf’ heb gekregen, nog eens dubbel gestraft wordt?

Ik zat in maart 2014 voor een internist die mij ’de doodstraf’ gaf. Ik kreeg te horen dat ik een zeer slecht te bestrijden vorm van lymfeklierkanker had. Op dat moment was ik 44 jaar jong met drie opgroeiende kinderen.

Na een jaar hard vechten met veel chemokuren en een stamceltransplantatie kreeg ik de tweede straf: Er werd, zoals bij wet geregeld, 30 procent van mijn salaris afgenomen.

Na twee jaar kreeg ik mijn derde straf: ik werd afgekeurd voor arbeid en kwam bij het UWV terecht, waardoor je 75 procent van je oude salaris ontvangt. Het lijkt dan weer dat je iets omhoog gaat. Maar nee, dan krijg je de vierde straf: geen arbeidskorting meer, waarna je nog minder overhoudt, terwijl je kosten alleen maar stijgen ivm veel reiskosten, medicijnen die niet vergoed worden en eigen risico.

Dan is het normaal dat je werkgever je contract beëindigt, waardoor je recht heb op transitievergoeding. Maar nee, de wet staat toe dat je contract slapende gehouden wordt; hier word je als zieke werknemer dus wéér gestraft, omdat geen einde contract inhoudt dat er ook geen eindafrekening gedaan hoeft te worden.

Mijn vraag: hoe veel straf heeft iemand verdiend die nooit ziek is geweest en altijd hard heeft gewerkt en zoiets overkomt ?

Pascal de Bree