Nieuws/Wat U Zegt
1282822
Wat U Zegt

'Solidair zijn wat betreft gezondheid'

Hoger opgeleide mensen kunnen een aparte ziektekostenverzekering afsluiten, omdat zij statistisch gezien minder gebruik maken van onze zorgfaciliteiten en derhalve minder premie hoeven te betalen.

Intelligentie is geen verdienste. Je best doen in het leven wel. Een goed verstand is fijn, maar geeft mensen niet het recht om zich te onderscheiden van mensen die gewoon hun best doen en qua intelligentie wat minder bedeeld zijn. We hebben het hier niet over auto’s met schadevrije jaren of iets dergelijks, maar we hebben het hier over mensen.

Gezondheidszorg is een primaire levensbehoefte. Ongeacht ras, intelligentie, of je nu rijk of arm bent, een ieder heeft recht op de zelfde gezondheidszorg-faciliteiten. Helaas liggen de feiten wat anders. Als je geld hebt kun je je bijvoorbeeld wereldwijd (preventief) laten behandelen door deskundigen, waardoor je je leven kunt verlengen. Een prima zaak, maar waarom geldt dit niet voor de minderbedeelden onder ons?

Laten we solidair zijn als het gaat om gezondheidszorg van mensen. Laten we waken voor een tweedeling in Nederland. Als we gaan discrimineren op basis van intelligentie zijn we echt op de verkeerde weg.

Martien R. Koster,

Nootdorp