Nieuws/Wat U Zegt
1292733
Wat U Zegt

’Marshall plan voegt niets toe’

Duitsland wil een Marshall plan voor Afrika om de stroom migranten in te dammen. Jan Muijs is daar geen voorstander van. "Al sinds mensenheugenis zijn er biljoenen euro’s uitgegeven aan ontwikkelingshulp in Afrika. En zien we ook maar een fractie van vooruitgang daar?"

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking doet een dringende oproep aan alle ontwikkelde landen om zo snel mogelijk mee te doen aan een ’Marshall Plan’ voor Afrika. Hij hoopt daarmee de stroom van immigranten uit dat continent af te remmen.

Al sinds mensenheugenis zijn er biljoenen euro’s uitgegeven aan ontwikkelingshulp in Afrika. En die geldstroom blijft maar doorgaan. Tot in lengte van jaren. Zien we daar tot op heden ook maar een fractie van vooruitgang terug in Afrika?

Nauwelijks. Door die bergen met geld ontbreekt nu eenmaal de prikkel om daar de hand eens in eigen boezem en uit de mouwen te steken. Het verdwijnt daar in de verkeerde zakken.

Om daar ook maar iets van de grond te krijgen moet allereerst de corruptie met wortel en tak worden uitgeroeid. Een Marshall Plan zal daar op deze manier weinig of niets aan toevoegen!

Jan Muijs, Tilburg