Wat U Zegt/De Kwestie
1294579394
De Kwestie

De Kwestie: Asielstop

Uiteindelijk een asielstop in Nederland? ’Deze had er al moeten zijn, we zitten vol!’

De problemen met de instroom van asielzoekers worden groot. Asielzoekerscentra zitten bomvol, wat ertoe leidt dat vluchtelingen regelmatig buiten moeten slapen. Tegelijkertijd is er sprake van een woningtekort in Nederland waardoor er veel discussies ontstaan over de vraag: waar moeten deze asielzoekers wonen? Er klinken steeds meer geluiden om een asielstop in te voeren. „Dit land is gewoon te klein om zoveel mensen te kunnen herbergen”, aldus veel lezers van De Kwestie. Maar een paar zijn het oneens: „We moeten deze mensen helpen!”

Volgens lezer Tooms zijn de gevolgens van overbevolking in Nederland ondertussen pijnlijk zichtbaar. „We hebben een overvolle asielopvang, te krappe woningmarkt waar statushouders ook nog een voorrang krijgen op de ’gewone Nederlander’, maar ook cultuurverschillen die van beide kanten soms niet geaccepteerd wordt.” Een andere lezer sluit zich hierbij aan. „Huizen voor studenten, starters of senioren, voor alles is een tekort. Hoe kunnen we dan jaarlijks al die asielzoekers óók een woning geven? Er is gewoon geen plek meer, we zitten echt vol!”

Leendertsuurbier vindt dat er niet uiteindelijk een astielstop moet komen, maar per direct. „Daarnaast moeten de aanvragen van mensen uit veillige landen niet eens in behandeling worden genomen.” Volgens Dmboter verloopt het momenteen schandalig in Ter Apel, doelend op de enorme hoeveelheid vluchtelingen in het aanmeldcentrum die afgelopen week zelfs met elkaar op de vuist gingen. „De regering doet gewoon alsof hun neus bloedt en weigert maatregelen te nemen.”

Maar is een asielstop wel zo makkelijk te realiseren? Vraagt Rzphy447 zich af. Komen ze dan niet gewoon massaal terug naar Nederland? Pessimist denkt van wel. „Wie gaat ze tegenhouden? En gaat dat van Europa, vluchtelingenorganisaties mogen? We hebben onszelf in deze situatie gebracht en hebben er geen controle meer over.”

Steentje bijdragen

Ton9 denkt dat er misschien geen asielstop hoeft te komen, maar de er moet wel strenger gecontroleerd worden of statushouders bijdragen aan de economie. Volgens een andere lezer zitten veel van deze mensen een lange tijd in de uitkering en halen ze ook hun hele gezin uit het land van herkomst. „Dat moet strenger gecontroleerd worden. We moeten vluchtelingen absoluut helpen maar ze moeten er wel wat voor terug doen.”

Ook een andere lezer benadrukt dat Nederland in zijn ogen vol zit, maar tóch hebben we in bijna elke sector een personeelstekort. „Als asielzoekers deze vacatures opvullen, heb ik er geen problemen mee.”

ParanormalInvestigator denkt hier anders over. „Nederland vangt relatief weinig asielzoekers op vergeleken andere landen. Maar Nederland heeft vergeleken het buitenland ook de grootste woningnood! Alleen dat al zou een reden moeten zijn om een asielstop in te voeren. Je kan je eigen volk niet aan de kant schuiven om maar aan de vluchtelingenverdragen te voldoen.” Ook Andreschaap62 vindt dat alleen kansrijke vluchtelingen een plek verdienen. „Stop met opvangen van de halve wereld.”

’Had er al moeten zijn’

Volgens lezer Pjhmonnich had de asielstop er al jaren geleden moeten zijn. „Heel veel ’asielzoekers’ komen uit landen waar helemaal niets aan de hand is maar verstoppen wel jarenlang alle procedures. Uitzetten kan ook niet zomaar. Je moet dus voorkomen dat ze überhaupt hier voet aan de grond zetten.”

Ook een andere lezer vindt dat er al jaren een asielstop had moeten zijn, ook vindt hij dat er „al jaren geleden een opvang in de regio door de EU geregeld en gefinancieerd had moeten zijn.”

De Kwestie: AsielstopLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover