Nieuws/Wat U Zegt
1302352
Wat U Zegt

’Niet stripfiguren, maar ouders bepalen wat kind eet’

Uitslag Stelling: Maak inhoud verantwoord

Gezondere snacks voor kinderen, dat is voor de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag een goed begin. Het moet volgens hen toch mogelijk zijn om lekkernijen te produceren zonder een teveel aan zout, vet of suiker.

Levensmiddelenproducenten hebben zich voorgenomen bekende stripfiguurtjes van de verpakking te halen van onder meer snoep, broodbeleg, koekjes, sap of toetjes. Dit in navolging van een aantal supermarktketens die hun eigen merk al hadden ’versoberd’, om de ongezonde zoetigheid onaantrekkelijker te maken.

Een goede zaak, vindt bijna 60 procent van de stemmers. „Prima, je gooit de verpakking toch weg en de afbeeldingen van commerciële figuurtjes maken het product toch alleen maar duurder”, zegt iemand. „En stal deze producten ook niet meer op grijphoogte in de supermarkt”, vult een ander aan.

Een op de drie deelnemers denkt dat het niks uitmaakt hoe het snoep is verpakt: „Als ze snoep willen, pakken ze het toch wel, ook al is de verpakking somber.” Maar een ouder merkt op: „Mijn zoon wil alleen hagelslag met Minions erop!” Veel deelnemers wijzen er op dat je de striphelden op de verpakking niet de schuld kunt geven van ongezond eten: „Saaier maken is onzin, verkoop het gewoon niet als het zo slecht is”, merkt iemand geërgerd op.

Daar is ruim driekwart van de respondenten het volmondig mee eens. Verantwoorde kindersnacks kunnen dan bovendien gewoon in een vrolijke verpakking verkocht worden, „sla je twee vliegen in één klap.” Sommige lezers wijzen er op dat dit niet alleen om zoetigheid gaat: „Producenten moeten over de hele linie minder zout, suiker en vet in hun spullen stoppen”, vindt een van hen. „En maak gezond eten goedkoper”, wenst iemand.

Ook moet het volgens deelnemers duidelijker zijn wat er in de producten zit: „Op het consultatiebureau worden Liga, ontbijtkoek en diksap gepromoot, terwijl dit vol suiker zit. Als ouder weet je tegenwoordig niet meer wat nu goed is door alle ’verborgen suikers’. En dan hebben die snacks soms ook nog het logo ’gezonde keuze’ erop. Vind maar eens een verantwoord tussendoortje,” verzucht iemand.

Dat is volgens vrijwel alle deelnemers wel de taak van de ouders. „Zij moeten zorgen voor een evenwichtige voeding. Van af en toe een ongezonde snack krijg je niks, maar het begint met consequent opvoeden. Daar gaat het nu vaak mis”, bemerkt iemand. Veel deelnemers geven daarom tips: „Twee stuks fruit per dag en één snoepje”, stelt iemand voor. Een grootouder tipt: „Onze kleinkinderen vinden komkommer of zoete paprika ook lekker.” Een ander weet: „Hoe langer je wacht met zoetigheid geven, hoe minder ze er op latere leeftijd om zeuren.”

Kinderen hoeven wat twee derde van de stemmers betreft geen inspraak te hebben over wat er in de supermarkt wordt ingeslagen. „Daar krijg je van die jank-kinderen van, die op de grond gaan liggen”, gruwelt een van hen.

’Snoep verstandig, eet een appel’ vindt ruim 60 procent nog steeds een goede slogan. Toch is er ook kritiek op. Een lezer merkt op dat wat nu als ’gezond’ wordt bestempeld, over tien jaar weer ongezond kan blijken te zijn: „Schoolmelk mag niet meer van de tandarts, van fruitsap krijg je kaastanden, brood is te zout... Dit heeft helaas niets te maken met een stripheld op de verpakking.”

Eline Verburg