1303354
Wat U Zegt

Deelnemers massaal voor invoering van kiesdrempel

Uitslag Stelling: ’Eenmansfracties weren’

Er moet snel een officiële kiesdrempel worden ingevoerd in het Nederlandse politieke stelsel, vindt de overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Van de ruim 14.500 respondenten is 90 procent voorstander hiervan.

Door de oprichting van vele nieuwe partijtjes die meedoen aan de komende Kamerverkiezingen raakt het politieke landschap steeds meer versplinterd. Gisteren werd de nieuwste partij op rechts gelanceerd, die voortkwam uit GeenPeil, de beweging van website GeenStijl. Deze zal worden aangevoerd door publicist Jan Dijkgraaf. Eerder traden zijn voormalige GeenPeil-bondgenoten Jan Roos (VNL) en Thierry Baudet (Forum voor de Democratie) al naar voren om lijsttrekker van een partij te worden.

De meeste deelnemers zijn bang dat toekomstige kabinetsformaties erg lang gaan duren doordat geen van de partijen grote zetelwinsten behalen. Om de meerderheid in de Tweede Kamer te verkrijgen zouden grote coalities moeten worden gevormd, waarbij elke partij z’n invloed wil uitoefenen op de kabinetsplannen. ’Onwerkbaar’, concluderen velen. Een politieke blokkade opwerpen tegen partijtjes ’gaat verdere versplintering tegen voordat het land onbestuurbaar wordt’.

De meesten geven de voorkeur aan een hoge kiesdrempel om dissidenten die zelf een partij zijn begonnen, zoals onlangs ex-PvdA’er Jacques Monasch, te weren. „Een kiesdrempel van minimaal vijf procent zorgt ervoor dat eenmansfracties niet meer levensvatbaar zijn”, schrijft iemand. „Door instellen van een kiesdrempel kan de democratie beter zijn werk doen”, verwacht weer een ander. „Meteen doen!”, klinkt het, want de invoering hiervan levert „een daadkrachtige coalitie op.”

Menigeen vindt ook het aantal partijen dat aan de komende Kamerverkiezingen gaat meedoen, veel te veel. Er staan nu zo’n 20 partijen geregistreerd. „Maximaal zeven politieke partijen is voldoende”, weet een respondent. Ook wordt afkeurend gesproken over sommige ’nieuwelingen’ vanwege hun gebrek aan kennis en kunde. „Ons land heeft geen enkel belang bij uit nep-tv-programma’s voortgekomen roeptoeters. Politiek behelst niet alleen in microfoon of voor de lens je ongenoegen over het kijkersvolk uit te storten. In onze democratie wordt visie verwacht, daarnaast is het zeker van belang dat er bestuurlijk inzicht en ervaring aanwezig is.”

Maar sommigen roepen op zo’n kiesdrempel niet te hoog in te stellen. „ De gevestigde politieke partijen worden op deze manier in bescherming genomen. Alternatieven voor deze partijen moeten wel een redelijke kans maken”, uit iemand een afgewogen advies.

Slechts een kleine groep (9 procent) bestrijdt de stelling. Zo schrijft een tegenstander: „Het instellen van een kiesdrempel is een middel dat vooral gunstig is voor de zittende partijen om anderen makkelijker buiten de deur te houden.” Het probleem van politieke versnippering wordt door hen weggewuifd. „Elke verkiezingen doet er een hele lading partijen mee, de meesten redden het niet.” Bovendien beweren sommigen dat de gevestigde orde de verschuivingen in het politieke landschap aan zichzelf te danken heeft: „De middenpartijen zijn zelf schuldig aan eventuele versplintering, ze zijn al vele jaren het contact met de normale burger kwijt.”

René van Zwieten