Nieuws/Wat U Zegt
13090902
Wat U Zegt

Brief 2: ’Harde les waar we hopelijk wat van leren’

Nu het coronavirus een wereldwijde crisis veroorzaakt, wordt steeds duidelijker dat de mens niet de baas is over de natuur, stelt C. Verschure. In tegenstelling tot wat wij willen geloven, staan mensen niet boven de natuur, maar zijn wij er onderdeel van.

Met alle medische en technische kennis die wij de laatste eeuwen hebben vergaard, is het enige dat wij kunnen doen de verspreiding van dit nieuwe virus vertragen. Een harde les waar wij hopelijk lering uit trekken hoe belangrijk de biodiversiteit van onze natuur is.

De evolutie heeft er miljoenen jaren aan gewerkt om er voor te zorgen dat er een buffer is die zorgt voor balans in de natuur. De laatste decennia heeft de wereldbevolking die biodiversiteit in rap tempo afgebroken. Denk bijvoorbeeld aan de agrarische opschaling van monoculturen en genetische manipulatie.

In de strijd tegen zo’n nieuw virus is de vijver waaruit wij kunnen putten voor een biologische vijand tegen corona behoorlijk geslonken. Ik hoop dat deze coronacrisis ons leert met meer respect om te gaan met onze wereld!

C. Verschure, Bergeijk