Nieuws/Wat U Zegt
1313159
Wat U Zegt

’Obama geen groot president’

Obama hield gisteravond zijn afscheidsspeech. Zo zie je maar weer eens dat een weergaloze presentatie van verbale virtuositeit iets heel anders is dan bestuurlijke effectiviteit, meent Jan Tollenaar.

De media en ’Amerika-deskundigen’ hebben het over het vertrek van een grote president. Maar zijn ’hoogtepunten’ hebben de Amerikaanse samenleving niet echt beter gemaakt en hebben zelfs de verkiezing van een onervaren man mogelijk gemaakt. Ook internationaal was hij eigenlijk een ramp. De prematuur aan hem uitgereikte Nobelprijs voor de vrede heeft hij niet kunnen waarmaken.

Het tragische is dat wat in de VS is gebeurd, ook in Nederland en Europa gaat plaatsvinden. Ook hier dreigen we te kiezen voor de verbaal begaafden. De ’Teflon smile’ van Rutte, of de ’veilingpresentatie’ van Pechtold, of erger nog, ons aller Jesse Klaver. Of in Brussel voor mensen als Verhofstadt en Juncker c.s. Dit in plaats van te kiezen voor mensen die durven de problemen te benoemen en daar daadwerkelijk iets aan gaan doen. Ik ben overigens geen Wilders-fan!

Jan Tollenaar

---------------------

Ellie Zoet: Helemaal met tollenaar eens ,maar waarom moet er weer achter ik ben geen wilders aanhanger, dat hoeft ook niet, er zijn meer partijen die denken zoals wilders,je moet je realiseren dat hij zijn nek uitsteekt, en dat je bang bent voor je baantje, dat geloof ik, want als je zecht dat je pvv stemt lig je er gouw uit .  

----------

Henk Kouters: Obama had het over een rode lijn in Syrie , een lijn die Assad niet over mocht gaan . Door dit alleen maar te roepen en geen actie te durven ondernemen hebben we nu 300000 dodenEn miljoenen mensen op de vlucht . Nee zijn buitenland beleid was catastofaal . Ook had hij veel meer moeten doen om samen te werken met Poetin,  maar het enige wat hij deed waren iedere keer weer extra sancties opleggen aan de Russen . En het erge is dat hij de hele Eu in dit beleid heeft mee gezogen . Ben eens benieuwd wat bijvoorbeeld Rutte en de Eu gaat doen als Trump de sancties tegen de Russen gaat versoepelen , hij zou toch een blunder slaan als ze daar in mee gingen .

---------------

Mw J.A. de flart-Kolijn: Dat Obana niet veel kon bereiken lag niet aan hem. De republikeinen hadden zoveel  macht dat ze vrijwel elk plan van de president konden torpederen. Het is dan ook zeer triest dat er nu een republikein (en wat voor een) president wordt.

-------------------

O.A. Schulski: Wij hebben  velen in huis die deskundig zijn op het onderwerp dat op dat moment in de belangstelling staat. De meningen vliegen je om de oren. Waar we vooral sterk in zijn  , is het benadrukken van de mindere of slechte zijden van iets of iemand. Wat we ook zouden kunnen doen is met net zoveel woorden laten zien wat de goede kanten van iets of iemand zijn  ,  maar ja daar maak je je niet gezien mee en het is dan nog maar de vraag of je echt een kenner bent.