Wat U Zegt/Columns
131324
Columns

Telesport

Mooiste tijd van het jaar

Als jeugdspeler vond ik dit altijd de mooiste tijd van het jaar. Eindelijk, na al die trainingen en wedstrijden onder een dak, gingen we weer naar buiten. Iedere clubspeler in Nederland kent dat gevoel. Tennissen in de frisse lucht - vaak met een zonnetje erbij - is veel leuker dan in een hal.

Ik was niet bepaald een specialist, maar vond het als proftennisser in april altijd weer prima wanneer het gravelseizoen begon. Na al dat hardcourt is gravel mooi voor de afwisseling. Ook ik kon genieten van een beetje glijden en een beetje zwoegen. En voor wie in die periode niet veel wint, is het allemaal te overzien. Na een week of zes volgt de omschakeling naar het gras.

Traditioneel wordt het gravelseizoen geopend in Monte Carlo, op één van de mooiste tennisparken die ik ken. Graag had ik daar nu rondgelopen als coach van Milos Raonic, maar hij is er wegens een blessure nog niet klaar voor. Dat is balen voor hem. Ik weet precies hoe het voelt wanneer je anderen voluit ziet gaan en dat zelf niet kan. Maar Milos is verstandig genoeg om te weten dat hij geduldig moet zijn in deze lastige tijd.

Ondertussen is het natuurlijk interessant om te volgen wat er tijdens de grote graveltoernooien in Europa allemaal gebeurt. Gelukkig zijn Andy Murray en Novak Djokovic weer van de partij en voor mij is het de grote vraag of de Serviër ’het’ weer aan de praat kan krijgen.

Vorig jaar was hij tot en met Roland Garros magistraal, daarna staat alleen zijn finaleplaats bij de US Open nog als bijzonder in de boeken. Ik heb wel begrepen dat Djokovic onlangs weer goed speelde voor de Davis Cup. Misschien heeft hij dit soort wedstrijden nodig om zichzelf op te kunnen peppen. Ik weet nog dat drie jaar geleden ook een dominante periode volgde na zijn sterke optredens in het kader van de Davis Cup.

Pas na de toernooien van Monte Carlo, Madrid en Rome is het zinnig iets te beweren over de grote kanshebbers op Roland Garros. Daar kunnen Nadal, Djokovic en Federer iets heel bijzonders presteren.

Djokovic en Federer zijn in staat voor het eerst in de geschiedenis van het moderne proftennis een ’dubbele carrière-slam’ te laten noteren. Dat wil zeggen dat ze in elk grandslamtoernooi minimaal twee keer hebben gewonnen. Nadal had die kans in januari tijdens de Australian Open, maar kon die toen niet benutten. In Parijs heeft de Spanjaard een ander record voor het grijpen. Als hij daar voor de tiende keer weet te winnen, presteert hij iets heel speciaals.

Ach, misschien verstoort Murray al die feestjes in Parijs en wint hij daar zelf voor de eerste keer. Of we krijgen een hele nieuwe kampioen, bijvoorbeeld de jonge Duitser Alexander (Sascha) Zverev. Er gaat sowieso iets heel bijzonders gebeuren op Roland Garros en daarom kijk ik er zo naar uit.