Nieuws/Wat U Zegt
1313293
Wat U Zegt

Deelnemers vrezen te veel oninteressante WK-potjes

Uitslag Stelling: ’Gedreven door geldzucht’

De huidige wereldkampioen (2014) Duitsland.

De huidige wereldkampioen (2014) Duitsland.

Het WK Voetbal wordt er niet leuker op als er vanaf 2026 maar liefst 48 landen mogen meedoen, zo meent ruim 80 procent van de stellingdeelnemers. „Net als je denkt dat het voetbal genoeg verziekt is door geld, wordt het weer erger.”

De huidige wereldkampioen (2014) Duitsland.

De huidige wereldkampioen (2014) Duitsland.

Gaat het de wereldvoetbalfederatie FIFA om het spel, of om de knikkers? Voor een overgrote meerderheid is dat duidelijk: „Geld, geld, geld”, klinkt het herhaaldelijk. „Die corrupte FIFA wordt gedreven door geldzucht. Op zo’n WK zitten toplanden en topspelers niet te wachten.”

Want het argument van FIFA-president Gianni Infantino, dat uitbreiding naar 48 landen ’goed is voor de ontwikkeling en beleving van het voetbal wereldwijd’, wordt door slechts 15 procent van de stemmers onderschreven. „Hoe meer zielen hoe meer vreugd”, zegt iemand optimistisch. Een ander geeft de FIFA het voordeel van de twijfel: „Eerst het toernooi afwachten en dan oordelen.”

Een meerderheid vreest echter dat het WK niet meer om aan te zien zal zijn. „Wat is er leuk aan een potje tegen de Maagdeneilanden? Uitslagen van 20-0 zijn ook niet echt spannend”, mokt iemand. „Het wordt pas interessant vanaf de kwartfinales”, voorspelt een ander. „Niemand gaat kijken naar Albanië-Laos.” Toch kan het leuk zijn, brengt een voetballiefhebber in herinnering: „Ook de kleine landen komen wel eens verrassend uit de hoek. Kijk naar IJsland van het afgelopen EK!”

Bijna de helft van de deelnemers denkt dat het voor Oranje straks eenvoudiger wordt zich te plaatsen. Daarbij merken velen vilein op: „Nederland heeft immers óók een B-elftal. Misschien dat we dan nog een paar keer kunnen juichen.”

De vergelijking met het Eurovisie Songfestival gaat volgens bijna 90 procent van de respondenten wel op. „Een kwelling voor de kijker, inderdaad,”, laat iemand alvast weten. „Als het WK op het songfestival gaat lijken, weet je algauw uit welke hoek de winnaar komt”, vreest een ander. Nog iemand hoopt „dat geen enkele Nederlandse televisiezender straks nog een vermogen neerlegt voor de uitzendrechten.” Bijna een kwart van de deelnemers verwacht wel dat een WK met 48 deelnemers extra kijkers zal trekken.

De Europese topclubs, die veel geld kwijt zijn aan hun internationals die op een WK aantreden, zouden volgens ruim 70 procent van de stemmers meer inspraak moeten eisen en krijgen. „Ze moeten zo’n WK nieuwe stijl boycotten”, stelt iemand voor. Een ander werpt tegen: „Ze moeten niet zeuren, ze hebben zelf gezorgd voor die achterlijk hoge salarissen en transfersommen.”

Overbelasting van de spelers is volgens bijna de helft zeker een risico. „Dat zie je nu al gebeuren. Met als gevolg meer blessures, waardoor de landelijke competities worden verpest”, betreurt iemand. Anderen vinden dat spelers gewoon moeten doen ’waar ze rijkelijk voor beloond worden’.

Een Super League van topclubs uit de wereld, in plaats van een wereldkampioenschap met 48 landen, is voor bijna de helft van de respondenten een goed alternatief. Een beter idee nog is om een WK te organiseren voor B-elftallen, waarna de besten hiervan doorstromen naar het ’echte’ WK, meent nog iets meer dan 50 procent: „Waarom niet een systeem als bij het tennissen en ijshockey: A- en B-landen?”

Eline Verburg

Uw mening wordt op prijs gesteld. Mail naar reacties@wuz.nl

of laat het ons weten via twitter naar @WatUZegt.