Nieuws/Wat U Zegt
1314578
Wat U Zegt

stemmers: Ik ga niet de hele dag op die meter kijken

Uitslag Stelling: ’Klant heeft er niets aan’

Ook als klanten direct inzicht krijgen in hun energieverbruik middels bijvoorbeeld een display, lopen de deelnemers aan de Stelling van de Dag niet warm voor de slimme meter. Bijna twee derde is er geen voorstander van. Te privacygevoelig.

De uitrol van slimme meters in alle Nederlandse huishoudens dreigt op een fiasco uit te lopen. De besparing valt met nog geen 1 procent een stuk lager uit dan de verwachte 3,5 procent. De netbeheerders hopen dat de resultaten beter zullen zijn als mensen live de gegevens van hun energieverbruik kunnen aflezen.

De meeste respondenten zien er weinig heil in. Vooral omdat ze het een inbreuk op hun privacy vinden. „Zolang ik het tegen kan houden, wil ik geen slimme meter in huis”, zegt iemand. „Ik vind het een gevaarlijk idee dat energiebedrijven zoveel macht hebben.” Een ander reageert: „Ik vertrouw het voor geen ’meter’ , iedereen kan meekijken/alles controleren. Als je het zo bekijkt dan is het een ’slimme’ meter. Wij hebben spijt dat we zo'n ding hebben laten plaatsen.”

Veertig procent zou het fijn vinden als ze op een display direct kunnen zien hoe hun energiegebruik wisselt bij het aan- en uitzetten van apparaten. „Bewustwording is het belangrijkste om energieverbruik te verminderen. Als je kunt zien wat je verbruikt, zul je nog eerder een lamp uitdoen of bewuster met nachtstroom omgaan”, schrijft een respondent. „Kinderen kunnen zo ook meekijken en dat is leerzaam”, voegt iemand anders daar aan toe.

Meer dan 50 procent echter vindt het allemaal maar onzin. „Alsof ik elk moment van de dag mijn energieverbruik ga bekijken. Voor de nerds is dit misschien een half jaar leuk en dan kijken ze ook niet meer”, verwacht een stellingdeelnemer. Anderen verklaren dat ze zelf ’slim’ genoeg zijn. „Met of zonder slimme meter, ik ga echt niet in de kou en in het donker zitten om energie te besparen.”

Omdat een slimme meter het energieverbruik automatisch doorgeeft aan de netbeheerder zijn meteropnemers niet meer nodig. Bijna 40 procent vindt dat geen voordeel, zoals de respondent die zich ’zo atechnisch als een pasgeboren hondje’ noemt. „Ik zie liever de meteropnemer weer terugkomen. Ook voor het sociale contact.”

De overgrote meerderheid denkt dat de slimme meters er vooral zijn in het voordeel van de energieleveranciers. „Die kunnen dan over gedetailleerde informatie beschikken waarvan, net als met cookies op de computer, commercieel misbruik gemaakt kan worden. Waardoor ik weer bestookt word met reclame voor zuinige apparaten en dergelijke.”

Bij veel reacties straalt het wantrouwen er vanaf. Menigmaal geven respondenten aan geen slimme meter te willen omdat „ze dan kunnen zien wanneer je niet thuis bent” of „omdat de (data)veiligheid niet is gegarandeerd en de meter op afstand gemanipuleerd kan worden indien deze gehackt is”.

Dertig procent heeft al een slimme meter en sommigen zijn daar best tevreden over. „Heb nu een uitlezing via Toon en dat gaat prima”, schrijft er een. „Je probeert er toch een sport van te maken om je verbruik omlaag te krijgen.” Een ander is daar goed in geslaagd: „Door het bewust bijhouden van mijn verbruik via een slimme meter heb ik 125 euro per maand bespaard op de energierekening en dat is snel verdiend.”

Margo Stols

Uw mening wordt op prijs gesteld. Mail naar reacties@wuz.nl

of laat het ons weten via twitter naar @WatUZegt.

------------------------------------------------------------

Daan: Als je een beetje bewust bent van veel dingen weet je ook wel wat de energieslurpers zijn in je huishouden daar heb je geen 'spionmeter'voor nodig.

Pietertje: Nee, ik denk dat alleen de energiemaatschappijen hier voordeel van ondervinden, want geen meteropnemers meer betekent ook geen loonkosten dus meer winst. En zoals al vaker is gebleken, als je energie bespaart, resulteert dat altijd in een verhoging van de prijs.

J.J. van Kleef uit Gouda: De uitkomst van 'De stelling van de Dag' verbaast mij niets. De argumenten tegen zo'n apparaat spreken voor zich. Bovendien kan ieder weldenkend mens in alle nuchterheid zelf al een analyse maken van de puntjes waarop eventueel zou kunnen worden bezuinigd. Zo heb ik vorig jaar mijn oude LCD televisie vervangen door een energie-zuinige LED TV, een armatuur met 6 halogeen spots van 35 Watt (ieder) aan het plafond vervangen door een LED armatuur met 3 Watt spots, en een 18 jaar oude koel/vries combinatie vervangen door een nieuwe met A+++ energie label.

Ik moest echter wel hard lachen bij de laatste quote in de conclusies op uw website. Iemand stelt: " „Door het bewust bijhouden van mijn verbruik via een slimme meter heb ik 125 euro per maand bespaard op de energierekening”. Welnu, het genoemde uitgespaarde bedrag per maand is zo'n beetje het hele bedrag wat ik als 2 persoons huishouden al jaren per maand kwijt ben aan stroom. Hoe argeloos moet je met elektriciteit omspringen wil je alleen al 125 euro per maand kunnen besparen?

Nee, een slimme meter kan nooit de oplossing zijn voor zuiniger energieverbruik. De slimme kastjes zijn er werkelijk alleen maar voor de leveranciers die hiermee een gedetaillieerder inzicht krijgen over uw verbruik, zoals wanneer u thuis bent en wanneer niet, tijdens welke uren u TV kijkt, tijdens welke uren u kookt en tijdens welke uren u de meeste stroom verbruikt. Maar die data laten zich door ieder weldenkend mens bij voorbaat al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid raden.

Jan de Klein uit Emmen: Een project van € 3,5 miljard  en moesten de gebruikers 3 % besparing opleveren, waarvan de gebruikers al wisten dat het een fiasco zou worden.

Omdat een meter niet slim is en kan zijn als deze niet gezegd word wat hij moet doen en op apparaten is aangesloten met een programma. Nu word er weer gezegd, wat een tegenvaller er word maar 1 % bespaart i.p.v. de 3 %. ( en dat komt niet door de meter want die doet niets ).

En moeten er displays worden nageleverd en aangesloten of en  wify netwerk, zodat de gebruiker apparaten uit gaat zetten, maar waren wij geen slimme meter voor nodig. Het enige waar de meters voor bedoeld waren is, banen besparen van de meteropnemers.

P. Lamers: Er zijn nog wel wat ernstiger zaken als het gaat om de sluwe-meter. Wat nooit verteld wordt is dat dit computertje elke paar jaar (of vaker) een update nodig heeft, dat geeft de energieleverancier nog meer macht en wie geeft ons de garantie dat updates gratis geleverd gaan worden en dan komt daar de 10-jaarlijkse (?) vervanging van het apparaatje ook nog bij, gratis, denk het niet. Veilig voor hackers, niemand die het weet, (nee dus). Het energiebedrijf kan zien wanneer je op vakantie bent, hackers/inbrekers ook, een lampje met tijdschakelaar is niet meer voldoende om inbrekers af te schrikken, misschien ook de cv zijn programma maar laten draaien? (weg besparing). Bij conflicten, kan het energiebedrijf je op afstand af sluiten, wie wel eens een conflict heeft gehad over een verkeerde afrekening (administratieve fout, het is mij wel eens gebeurd), moet eerst betalen, dan pas wordt je weer aangesloten, ook al was de afsluiting onterecht, je bent een tijd je geld kwijt en hebt weinig tot geen machtsmiddelen, met de sluwe-meter wordt dat alleen maar minder.

Maar er is eigenlijk één argument wat ik nooit hoor; De oude (vooroorlogse) ferriet-meter is zó betrouwbaar en technisch zó perfect dat er tot de dag van vandaag geen betrouwbaarder of technisch accurater apparaat is verzonnen. De oude ferriet-meter (die draaischijf) is technisch zo hoogstaand daar is gewoon geen beter alternatief voor. Het is dus ook geen verdienmodel, nou en, jammer dan, moet er nou werkelijk altijd maar geprobeerd worden ons een poot uit te draaien?

De uitslag van de stelling is dan ook wel duidelijk, de NL-burger is niet gek en weet echt wel dat de mooie woorden niet meer zijn dan dat, en meestal geld kosten.

 

met vriendelijke groet

P Lamers