1319699
Wat U Zegt

Acties voor Afrika halen niets uit

Zestig jaar geleden spaarde ik als kind de doppen van de melkflessen en als ik een zak vol had gespaard bracht ik deze naar het nonnenklooster in het dorp, alles voor de arme kindjes in Afrika.

Toen de doppen van zilverpapier niet meer werden gebruikt om de flessen af te dichten, heb ik een tijd lang mijn oude brilletjes ingeleverd bij de zusters. Nooit begrepen wat ze daar in Afrika mee moesten.

Dan komt er een grote maatschappelijke verandering, er komen allerlei acties, er wordt van alles verzameld zoals oud papier, lompen, speelgoed etc. Dit alles voor het goede doel.

Inmiddels barsten we in dit land van de stichtingen en goede doelen, maar moeten we dan toch weer het trieste nieuws vernemen dat er anno 2017 weer een hongersnood dreigt in de hoorn van Afrika.

Is er van al deze stichtingen niet één die in staat is om na zestig jaar dit soort problemen van tevoren te monitoren of in kaart te brengen en in te grijpen voordat er weer miljoenen mensen sterven van de honger?

Mij bekruipt langzaam het gevoel dat hier een bepaalde strategie achter zit, bedacht achter een bureau in een grachtenpand.

Jos Huisman