Nieuws/Wat U Zegt
132317
Wat U Zegt

’Voetbal aantrekkelijker met doellijntechnologie’

Arbitrage moet verbeteren

Topvoetbal heeft een videoscheidsrechter nodig, zo vinden nagenoeg alle stellingdeelnemers. Dit naar aanleiding van de wedstrijd tussen Real Madrid en Bayern München van de week, die door vermeende fouten van de arbiter eindigde in 4-2. Topvoetbal heeft een videoscheidsrechter nodig, zo vinden nagenoeg alle stellingdeelnemers. Dit naar aanleiding van de wedstrijd tussen Real Madrid en Bayern München van de week, die door vermeende fouten van de arbiter eindigde in 4-2.

Een overgrote meerderheid van de respondenten denkt dat de uitslag er met een videoscheids heel anders had uitgezien.

Gebruik maken van videobeelden is ’absoluut noodzakelijk’ geworden op het niveau van de Champions League, zo stelde oud-scheidrechter Mario van den Ende gisteren in de krant. „Het is de grootste entertainment- én een miljardenindustrie.” Ook hiermee zijn bijna alle stemmers zijn het eens.

Ze denken dat het voetbal veel eerlijker wordt als de arbitrage ook videobeelden kan gebruiken. Of de techniek ook 100 procent betrouwbaar is, betwijfelen iets meer respondenten. Toch gelooft nog een flinke meerderheid dat het voetbal aantrekkelijker zal worden als de scheidsrechter videobeelden mag gebruiken. Velen zijn het al gewend van hockey en tennis. Bij twijfel worden daar wedstrijden stilgelegd om beelden te bekijken.

Ruim de helft denkt niet dat dat ten koste gaat van de wedstrijdspanning. Iemand meldt dat in het rugby de television match official al jaren standaard is, en transparant. „En dan zie je de beelden op schermen in het stadion, dus niet dat gesmoes langs de lijn.”

Iemand denkt dat het voetbal dan wel ’heel clean’ gaat worden. „Ik geniet altijd heel erg van alle discussies naderhand, over wel of geen buitenspel en of de bal nou wel of niet over de lijn was. Dat is nou juist de sjeu van het voetbal.”

Van de paar tegenstanders van de videoscheidsrechter zijn er een aantal die vinden dat het voetbal zonder moet kunnen. „Er gebeuren veel dingen in het veld die niet worden gezien, maar dat hoort ook bij voetbal”, zo schrijft iemand.

Scheidsrechter zijn is een zware taak geworden, zo stelt een stemmer. „Het spel is de afgelopen jaren zo veel sneller geworden. Alles waarnemen is gewoon ondoenlijk.” En, zo vindt een ander: „Het zou ook prettig voor het spel zijn als spelers een andere mentaliteit zouden hebben. Zoals zij reageren op beslissingen van de scheidsrechter, is vaak op het asociale af.”

Een ander denkt echter dat het aan de kwaliteit van de scheidsrechters zelf ligt dat ze fouten maken en verlangt terug naar de tijden van Dick Jol, Mario van den Ende en Pierluigi Collina. „Scheidsrechters zijn geen ex-voetballers meer, maar fluiten wat ze in Zeist uit boekjes leren.”

Nederland is voorzichtig begonnen met het invoeren van de videoscheidsrechter. De KNVB zet het nu in bij bekerwedstrijden en wil het pas in seizoen 2018/2019 invoeren in de Eredivisie. Twee derde van de stemmers vindt het niet slim om daar zo aarzelend over te doen.

De arbitrage moet weliswaar anders, maar van de spelregels moeten de voetbalbonden afblijven, zo vindt twee derde van de stemmers. Marco van Basten opperde begin dit jaar de regels te veranderen om het spel aantrekkelijker te maken. Hij stelde bijvoorbeeld voor de buitenspelregel af te schaffen. Dat vindt maar een minderheid een goed idee. Een veel beter idee vinden ze spelers met een gele kaart voor tien minuten van het veld te sturen. Driekwart van de stemmers is hier voor.

Martine de Vente