Nieuws/Wat U Zegt
1326102
Wat U Zegt

Nederlands vlees op een voetstuk

Het wordt tijd dat het goed en verantwoord (voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieuverantwoord) vlees dat in Nederland geproduceerd wordt op een voetstuk wordt geplaatst, vindt bioboerin Klaartje van Wijk.

Laat de consument eens beseffen dat kwaliteit geld kost. Als de consument slechts bereid is tot het consumeren van vlees voor afbraakprijzen, dan moet hij of zij dat ook terugverwachten: vlees van afbraakkwaliteit.

Persoonlijk eten we in ons gezin veel vlees; we hoeven onze kinderen dat niet te leren. Dat is een smaak (zonder kruiden, zout of toevoegingen) die ze - zodra ze vast voedsel mochten gaan eten - meteen lekker vonden. Het vlees dat we eten, komt wel direct van de boer, dan wel uit Nederland, of op zijn hoogst Duitsland. Aan vlees van overzee heb ik geen behoefte.

De voedselveiligheid in Nederland is zo gigantisch hoog en ook de normen voor dierenwelzijn zo vooruitstrevend ten opzichte van het buitenland, dat het buitenland tegen ons opkijkt. En dat laatst nog in wereldverband als ’best practice’ geroemd is voor het antibioticagebruik in de veehouderij. Dat is in een korte periode zo teruggedrongen dat deze aanpak van de Nederlandse veesector geroemd wordt.

Klaartje van Wijk,

bioboerin